Halvårsjubileum

Idag, den 8:e februari, är det ett halvår sedan vi anlände till Maputo. En slags milstolpe tror jag, eftersom det sägs att det är just denna tidsrymd som det tar att anpassa sig och komma in i livet i ett nytt land. Jag har ju dock skrivit i ett tidigare inlägg att vi redan känner oss etablerade här, men jag antar att vi nu officiellt kan betrakta oss som inlemmade i det moçambikanska samhället.

wpid-dsc_0114.jpg

Vi har blivit vana vid att mycket inte fungerar som hemma i Sverige. Som på ögonblicksbilden här brevid, med killen som sitter och dinglar med benen högt uppe på en reklamskylt helt utan säkerhetsanordningar. Ett svenskt skyddombud skulle få gråa hår.

Annat fungerar ungefär som hemma, fast ändå inte. Exempelvis som när Leos nya sandaler gick sönder och vi behövde gå till skomakaren. Då fick vi gå ut och leta upp en på gatorna – fast vi visste i och för sig redan var det brukade sitta en. Sen med hjälp av klister och nål och tråd var det snart fixat.

Leo och en till kund får hjälp av skomakaren
Leo och en till kund får hjälp av skomakaren

Ytterligare andra saker fungerar precis som hemma. Härom veckan var jag t.ex. iväg på bilprovningen, och det såg ut nästan exakt som den svenska jag brukade åka till i Högdalen. Man kör in i ena änden av en stor lagerliknande byggnad och ut genom den andra, och väl där inne utförs några tester (OK, inte riktigt lika många som i Sverige). Efter godkännandet får man ett litet certifikat som ska klistras på framrutan. Det tråkiga var bara att eftersom vi har en diplomatskyltad bil så skulle man även ta med bilens originalnummerskyltar vilket jag hade missat. Så vid första försöket fick jag återvända hem med oförrättat ärende, och sen komma tillbaks nästa dag.

Kön till bilprovningen i Zimpeto, nära Maputos flygplats
Kön till bilprovningen i Zimpeto, nära Maputos flygplats
Kolla upphängningen av bakdäcken
Kolla upphängningen av bakhjulen

Idag, på vårt halvårsjubileum, åkte vi iallafall iväg till Waterworld, ett vattenland i Maputos utkant som vi först nyligen hörde talas om. Det var faktiskt över förväntan, med ett antal rutchkanor, både branta och kurviga, och dessutom en lång ström där man flöt med på en uppblåsbar ring. Stellas klasskompis Ines, som sovit över natten innan, och hennes storasyster Eleonora följde med oss dit, och det blev en skönt avsvalkande dag i den annars så gassande solen.

Maputo Waterworld
Maputo Waterworld

waterworld.jpg

2 reaktioner på ”Halvårsjubileum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s