Gäst hos verkligheten

Att bo i Maputo som temporärt inflyttad europé är naturligtvis som att bo i en skyddad bubbla. Vi möter nivåer av service, standard och utbud som säkert 95% av landets invånare aldrig kommer vara i närheten av. För att behålla ödmjukheten inför vårt privilegierade liv gäller det att hoppa på de möjligheter som erbjuds att komma ut som gäst hos verkligheten, för att låna titeln från Pär Lagerkvists lilla fina självbiografi. För mig bjöds det inte bara en utan två sådana chanser den sista tiden.

För några veckor sedan var det sju personer från Sidas Afrika-enhet (Karins avdelning innan vi flyttade hit) som kom ner på tjänsteresa. Under en av dagarna skulle det göras fältbesök hos ett par projekt som Sida delfinansierar via lokala partnerorganisationer. Det visade sig dock att ambassaden inte hade bilar så att det räckte, så vi blev tillfrågade om vi kunde låna ut vår. Det kunde vi förstås mot att jag hängde med som chaufför, så vi drog iväg med fylld bil till Namaacha, gränsstaden mot Swaziland.

Den förtroendevalde som tömde lådan talade
Den förtroendevalde som tömde lådan talade

Efter möte med borgmästaren där var första besöksmålet en liten by en bit därifrån där man satt upp en slags förslagslådor, med syftet att stärka den lokala demokratin. I dessa lådor kan byborna lägga lappar, anonymt om man så vill, med förbättringsförslag eller klagomål på sådant som inte fungerar. Med jämna mellanrum töms lådorna och lapparna tas till distriktsparlamentet, där de diskuteras och förhoppningsvis händer det sen något. Det nämndes som exempel att de fått en ”hälsopost” i byn, alltså någon slags sjukstuga, efter ett sådant här förslag.

Liten affär långt ut på landsbygden
Liten affär långt ut på landsbygden

Vi rullade sedan vidare längre ut på landsbygden, på skumpiga dåliga jordvägar, förbi små byar innan vi nådde målet för besök två. Här handlade det om en slags ekologisk farm som byggts i anslutning till en skola. Många av barnen där kommer från svåra förhållanden med fattigdom och trasiga familjer. Det här projektet syftade till att ge barnen en meningsfull tillvaro efter skolans slut, då de fick möjlighet att stanna kvar på gården för att få ett mål mat och lära sig om ekologisk odling och annat. De hade dessutom byggt dammar för fiskodlingar och födde upp ankor. Tyvärr kom vi dit just efter att alla barnen hade gått hem för dagen; det hade varit en skön syn med hundratals ungar som rände runt där.

Ankuppfödning
Ankuppfödning
Fiskdamm
Fiskdamm

Idag kom nästa möjlighet att komma ut och möta en verklighet utan expat-filter då högstadiebarnen på vår skola skulle göra ett studiebesök på en plaståtervinningsanläggning, och återigen saknades det en bil. Det här var dock inte lika långt bort, utan innanför Maputos gränser i ett område nära flygplatsen.

”Nytt liv för plastskräp”

Den här anläggningen hade startats på mark som kommunen skänkt och med startkapital som finansierades av några olika biståndsgivare, och drevs nu som ett kollektiv som sysselsatte ungefär tio anställda. Hit kom folk och lämnade säckar med plast för återvinning, och fick betalt 5 meticais (en dryg krona) per kilo. Efter vägning hackades plastföremålen upp i mindre delar som efter rengöring skulle köras i en kvarn där det mals ner till en slags pellets. Denna slutprodukt forslades sen till en gummifabrik där det återvinns. Även om den här recyclingen skedde i ganska liten skala, känns det bra att veta att ett sådant här initiativ överhuvudtaget existerar… så mycket som jag har ondgjort mig över all nerskräpning i staden. Det finns hopp!

Först väga
Först väga
Sedan hacka... Maj fick testa macheten
Sedan hacka… Maj fick testa under den ordinarie machete-damens överinseende
Sedan rengöra
Sedan rengöra
Och så till slut kvarnen, som var trasig för dagen
Och så till slut kvarnen, som var trasig för dagen

2 reaktioner på ”Gäst hos verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s