Högnivå nummer två

I år firar Moçambique 40 år av självständighet. Det svenska stödet har funnits med sedan dag ett… eller egentligen ännu längre, eftersom Sverige redan innan befrielsen från Portugal stödde FRELIMO-gerillan – som ju än idag sitter i regeringsställning. För att befästa de goda bilaterala relationerna mellan Sverige och Moçambique var ett statsbesök av biståndsminister Isabella Lövin inplanerat sedan länge, och igår 5/6 anlände hon och hennes stab. Under det här besöket ska dessutom ett nytt samarbetsavtal mellan länderna undertecknas, som drar upp riktlinjerna för det svenska engagemanget här i landet under den kommande femårsperioden. Sammanlagt 4,1 miljarder SEK handlar det om.

En speciell tröja hade tryckts upp med anledning av statsbesöket. Här Karins rygg.
En speciell tröja hade tryckts upp med anledning av statsbesöket. Här Karins rygg.

Saxat från regeringens hemsida: ”Den nya strategin fokuserar på en inkluderande och hållbar utveckling, med större betoning på miljö, klimat och jämställdhet. Kvinnor och ungdomar är en central del i strategin. Sverige ska också bidra till att främja mänskliga rättigheter, stärka demokratiska institutioner, och ökad kapacitet i offentlig förvaltning”. Denna strategi kommer alltså högst påtagligt påverka ambassadens arbete framöver, och styra vilken typ av biståndsprojekt som det ska satsas på.

Isabella Lövin håller tal innan matchen. Moçambiques minister för
Isabella Lövin håller tal innan matchen. Moçambiques minister för ”youth and gender” i brun dress

Ministern och hennes följe har en rad fältbesök inplanerade under vistelsen, likväl som möten med regeringsföreträdare på högsta nivå. Idag – tillika nationaldagen – var det bland annat besök på en fotbollsmatch mellan två tjejlag som arrangerades av organisationen Futebol dá força, som jag tidigare har skrivit om i det här inlägget. Svenska ambassaden hade slutit upp nästan mangrant på läktaren, och biståndsministern höll ett tal innan matchstart. Den spelades på planen som tillhör en av landets bästa klubbar, Clube Ferroviário de Maputo, belägen i Baixa-delen av staden. Det var rätt knepiga förhållanden för alla…  för oss på läktaren fullt med glaskross där vi skulle sitta, som man kanske kan tycka kunde ha sopats undan dagen till ära; för spelarna ojämn plan och snålblåst i den hastigt anlända ”vintern”. Och det faktum att inte riktigt alla tjejer hade fotbollsskor illustrerade med önskvärd tydlighet sådant som är en självklarhet för oss i Sverige. De tjejer som spelade barfota förtjänade mest respekt av alla, speciellt när de haltade fram efter att ha blivit trampade av någon motståndare som hade dobbskor.

Skadad spelar får tillsyn
Skadad spelare får tillsyn
Det typiskt afrikanska skyminingsljuset börjar lägga sig över planen
Det typiskt afrikanska skymningsljuset börjar lägga sig över planen

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan därmed säga att ambassadör Irina har fått en rivstart på sitt förordnande. Efter Lövins besök och utrikesminister Wallströms närvaro på presidentinstallationen i januari har nu alltså bägge statsråden på UD varit på Maputo-besök inom ett halvårs tid. Inte illa.

Uppdatering 8/6: Lövin besökte under helgen även en forskningsstation för marinbiologi på ön Inhaca utanför Maputo, vilket genererade detta debattinlägg angående globalt ansvar för våra hav.

Leo busar runt på läktaren med Sasha, Tulani och Dante
Leo busar runt på läktaren med Sasha, Tulani och Dante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s