Omstart, rivstart

Så är vi återkomna till Maputo efter en härlig månad i Sverige och några intensiva dygn i London på sluttampen. Och vi lyckades förstås pricka in en dag med tunnelbanestrejk när vi skulle lämna London, med allt vad det innebar av ökat strul och stress för att ta oss ut till Heathrow genom en nästan igenkorkad stad. Men det gick, det också.

Precis som förra året sammanföll första dagen här i Maputo med Leos födelsedag… 10 år denna gången. Stora killen! Det blev en favorit i repris också, med lunch på Mundos. Om man sen tänker tillbaks på den tid som passerat sen vi satt där för ett år sen är det nästan otroligt mycket som hänt, och allt vi varit med om. Inte minst på det personliga planet: med ett ökat självförtroende för språket, med en oändligt mycket större lokalkännedom, och inte minst känslan av att inte längre vara ett anonymt ansikte i mängden av expats utan att bli igenkänd av och morsad på av folk (vakter, cafépersonal, gatuförsäljare, etc) i grannskapet. Ja, man har blivit lite mer ”street wise” helt enkelt.

Sida personalmöte runt middagsbordet
Sida personalmöte runt middagsbordet

Karins ambassadkollegor droppar in i staden en efter en efter sina semestrar. Några har kommit i förväg medan resten av familjerna är kvar i Sverige, så vi bjöd in Cristina och Olov, som båda var i den situationen, på taco-middag. Då fick vi även möjlighet att bjuda in det senaste tillskottet i svenskkolonin, Love (också utsänd av Sida) med sambo Daniela och barnen Neo – som blir klasskamrat med Stella – och Emilio som ska gå i förskolan. Det blev en riktigt trevlig kväll, en slags rivstart på det sociala planet. Och barnen fann varandra direkt med en rykande omgång kurragömma i lägenheten innan de slukades upp i datorspelens värld.

Det märkvärdiga är att Love själv är uppväxt i en Sida-familj som var posterade i Maputo i två omgångar på 80-talet, och då bodde de i just vår lägenhet! Nu bor de två portar brevid oss. Så det var kul att höra historier om hur det var på den tiden… eller kanske inte, åtminstone inte att höra om tjuvar som klättrade in via balkongerna. Fast då fanns det förstås inga säkerhetsgaller för fönstren, och Moçambique var inte en av världens snabbast växande ekonomier.

Nu ställer vi in oss på en mjukstart i skolan, med bara fritids kommande vecka innan allvaret börjar igen.

2 reaktioner på ”Omstart, rivstart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s