Kapstaden: viner och pingviner

Förra året betade vi av en av Sydafrikas främsta turistattraktioner (Krugerparken) när farmor och farfar kom och hälsade på oss. Nu när det var dags för deras länge emotsedda återkomst så möttes vi i den andra av landets besöksmagneter, Kapstaden. Då var upplägget att vi började med två nätter i det pittoreska och av turister halvt om halvt sönderkramade samhället Franschhoek ute i vindistrikten, inte långt ifrån den lite större staden Stellenbosch. Sen fortsatte vi med fyra nätter inne i själva Kapstaden innan vi hela bunten flög tillbaks till Maputo.

På vårt hotell Klein Oliphants Hoek i Franschhoek
På vårt hotell Klein Oliphants Hoek i Franschhoek

Så de första dagarna var det rätt stort fokus på vinprovning. Eftersom farmor och farfar anlände sex timmar före oss hann de innan vi kom med en tur med Franschhoeks ”wine tram”, en halvantik spårvagnslinje som stannar vid några vingårdar i stadens absoluta närhet. Tillsammans besökte vi under de följande dagarna gårdarna Boschendal och det otroligt naturskönt belägna Tokara, för att smaka på goda (iofs även några mindre goda) viner. Intressant att notera de olika uppläggen på provsmakningarna. På Boschendal betalade man en liten summa för en uppsättning viner, medan man på Tokara fick smaka mindre skvättar gratis utan några förbehåll. Resultatet blev hur som helst en hel del inköp på bägge ställena.

Vinprovning på Boschendal
Vinprovning på Boschendal

20160327_114729

Panoramabild över Tokara med omgivningar
Panoramabild över Tokara med omgivningar
Utsikt uppifrån Franschhoek-passet på väg mot Kapstaden
Utsikt uppifrån Franschhoek-passet på väg mot Kapstaden

2016-03-28 20.28.34

Därefter tog vi in på Leeuwenvoet Guesthouse mitt i Kapstaden, endast några få minuters gångväg från restauranggatan Long Street. Vi gjorde sedan det klassiska programmet… eller försökte åtminstone. Sydafrikanerna har ju också påsklov så det var fullt med folk överallt. Naivt nog trodde vi att det bara var att gå och köpa biljetter till fängelseön Robben Island, men det var slutsålt sen länge. Likaså de av oss som skulle ta kabinbanan upp till toppen av Taffelberget (inte jag dock, eftersom min höjdskräck avsevärt tilltagit sen jag var där uppe år 2000) gav upp i de långa köerna. Vi hade iallafall en fin men blåsig dag då vi körde ner till Godahoppsudden och besökte pingvinkolonin i Simon’s Town på vägen ner, och på tillbakavägen tog den vindlande vackra Chapman’s Peak Drive längs Kaphalvöns västra sida. Bland pingvinerna träffade vi den norska familjen Fossberg som vi känner från Maputo, och lustigt nog sprang vi på dem dagen efter igen på V&A Waterfront i Kapstaden.  Sen var vi på Distric Six Museum som dokumenterar den skamliga historien om hur de svarta kördes ut från District Six-delen av staden där de sen långt tillbaks hade haft en blomstrande community, och istället tvångsförflyttades till sämre områden utanför Kapstaden. Några av oss åkte sista dagen till den botaniska trädgården Kirstenbosch.

District Six Museum
District Six Museum
Cape Point, norrut
Cape Point, norrut
Tillbaka efter 16 år
Tillbaka efter 16 år
Pingvinkoloni, Boulders Beach, Simons Town
Pingvinkolonin, Boulders Beach, Simon’s Town
Bo-Kaap, stadsdel med karaktäristiskt färgglada hus
Bo-Kaap, stadsdel med karaktäristiskt färgglada hus

De följande dagarna i Maputo ägnades mest åt kulturella besök (naturhistoriska museet, konstmuseet och det gamla fortet), att göra nedslag i Maputos restaurangscen och åt att ta det lugnt på vår balkong, innan det var dags för farmor och farfar att åka tillbaks till Sverige.

Maputos nya fiskmarknad
Maputos nya fiskmarknad
Gammalt möter nytt. Inne i fortet, med Moçambiques riksbanks moderna skrapa i fonden
Gammalt möter nytt. Inne i fortet, med Moçambiques riksbanks moderna skrapa i fonden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s