Marginalen – Maputos pulsåder

”Marginalen” har jag skrivit om i förbigående många gånger. Det portugisiska verbet margear betyder ungefär att ”följa längs stranden”, och Avenida da Marginal är sålunda vägen som följer strandlinjen. Det är en sträcka på ganska exakt en mil och vi åker åtminstone delar av den flera gånger i veckan. Och det är så fantastiskt kul att köra där, så mycket pågår längs vägens kanter… folkliv på stranden, olika sportaktiviteter, nya köpcenter och hotell som skjuter upp. Och inte minst den nya fiskmarknaden med tillhörande myller av smårestauranger som blivit ett populärt utflyktsmål, speciellt på helgerna.

Stranden vid Costa do Sol
Stranden vid Costa de Sol

Vid Marginalens bortre ände, där Maputo i princip slutar, ligger stranden Costa de Sol och restaurangen med samma namn. Den är ett legendariskt vattenhål som under krigsåren var en av få restauranger i staden som kunde servera mat av högre kvalitet. Den sägs dock ha chanserat efter ägarbyten på senare tid, men det ser ofta fullt ut på deras terrass ändå. Minns att Karin tog mig dit första gången jag besökte Maputo år 2000, men skam att säga har vi inte ätit där sen vi flyttade hit. Tvärs över gatan är det hektiskt, framför allt på helgerna. Små serveringar i plåtskjul eller under bar himmel ligger på rad, där doften av grillad kyckling brukar ligga tät. Runt omkring sitter driftiga damer och säljer kalla drycker direkt ur kylväskor. På stranden spelas det ofta spontanfotboll och det plaskas runt i vattnet. Många av de minibussar (chapas) som kör runt i Maputo har Costa de Sol som slutstation, så det kan bli lätt kaotiska trafiksituationer där.

Stella tar ett hinder
Stella tar ett hinder

Fortsätter man norrut förbi Costa de Sol kommer man ut på den nya ringleden som går till förstaden Marracuene. Några kilometer bort längs den ligger stallet Tsamadhi som blivit en favoritplats för Stella. Nu i helgen var det tävling i gymkhana för barnen och ungdomarna som rider där, med hela 38 deltagare. Själv hade jag dittills ingen aning om vad gymkhana är, men då rider ryttaren längs en bana där denne gör olika uppgifter; hoppar över hinder, rider i en åtta, plockar upp och lägger ner saker, och ska få hästen att stå still på ett bestämt ställe.

Chléa, Stella, Fátima och Dante med sina medaljer
Chléa, Stella, Fátima och Dante med sina medaljer

Det var ju Stellas första tävling och därför ganska pirrigt för henne, men ritten gick på det stora hela bra trots ett par småmissar. Och efteråt fick ju alla medaljer. Stella var dock arg för att hon inte vann förstapriset i sin klass… fast det är ju inte riktigt realistiskt ännu eftersom de flesta hon tävlar mot hållit på längre, men kul ändå att hon visar ”fighting spirit”.

I Marés kan man äta god glass
I Marés kan man äta god glass

Men tillbaks till Marginalen… kör man istället in mot Maputos stadskärna kommer man strax efter Costa de Sol till vad som får sägas vara Maputos mest moderna shopping mall, Marés. Den är inte särskilt stor, vi brukar framför allt handla mat där, men det finns även bra bokhandel och leksaksaffär. Några gånger har vi bowlat där också, och det finns ett par hyfsade restauranger.

Kite-surfare i Maputobukten
Kitesurfare i Maputobukten

Vidare in mot stan passerar man området Bairro Triunfo med mestadels stora pampiga flerplansvillor. På stranden här är det inte alls samma folkliv. Förvisso en hel del som promenerar eller joggar eller rastar hunden, men bara enstaka soldyrkare som brer ut sina handdukar. Här är det i stället högkvarter för Maputos kitesurfare. Eftersom det inte finns några vågor att tala om här funkar det inte med traditionell surfing, men det ljumma vattnet och den pålitliga vinden har gjort det till en populär plats för kitesurfing (alltså surfa fastspänd i en skärm/drake). Flera klubbar håller nybörjarkurser här, och sporten verkar växa i popularitet att döma av det allt större antalet färgglada drakar man ser när man kör förbi.

Gokart på racingbanan. Varuhuset Game i bakgrunden
Gokart på racingbanan. Stormarknaden Game i bakgrunden

Strax efteråt passerar Marginalen ”o autódromo”, en racingbana en gång i tiden av internationellt snitt. På portugis-tiden var det väldigt populärt med banracing här och det hölls många tävlingar. Efter självständigheten var banan, som så mycket annat, stadd i förfall, men den har rustats upp någorlunda och det körs en del gokart där. Tyvärr går det inte att hyra karts, utan man måste ha med sin egen.

Palmkantad Marginal
Palmkantad Marginal

Vidare på Marginalen märks det att man börjar närma sig city, för då dyker storhotellen Radisson Blu och Southern Sun upp. Likaså ett flertal bra restauranger mer eller mindre specialiserade på fisk och skaldjur, som Mar na Brasa, Miramar och Sagres. Här omkring finns även de två mest populära yacht/expat-klubbarna, Maritimo och ”vår” Clube Naval. Nu tar stranden dessutom slut, och sista kilometerna kantas vägen istället av planterade palmer. Marginalen mynnar ut i en stor rondell, med det något tveksamma namnet Praça Robert Mugabe, där den istället övergår i Avenida 25 de Setembro, en av Maputos största gator.

Capulanaz live... yours truly skymd som vanligt - trummisens lott i livet
Capulanaz live… yours truly skymd som vanligt – trummisens lott i livet

Just vid Praça Robert Mugabe ligger restaurangen Maputo Waterfront, där vi händelsevis var på fest i fredags kväll. Det var vårt bands sångerska Anne som firade födelsedagen där, och då föll det sig ju naturligt att vi rev av några låtar också. Kvällen till ära hade vi, förutom tre av de låtar vi spelat tidigare, repat in några nya som Anne hade valt ut för tillfället, med karismatiska kvinnliga artister som Sheryl Crow, Alanis Morissette och Joan Jett. Trots att vi bara hann träna på dem ett fåtal gånger innan tyckte jag att de satt bra och responsen var god.

2 reaktioner på ”Marginalen – Maputos pulsåder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s