International Day på AISM

På AISM, Leo och Stellas nya skola, har de inledningsvis – framför allt i Stellas årskurs – arbetat mycket med språket som tema. Språket både som en bro och en barriär. Med elever från ungefär 65 olika nationer representerade på campus blir det naturligtvis otroligt viktigt med språket som en brobyggare, för att riva kulturella barriärer. Men därmed inte sagt att barnen inte ska vara stolta över sina nationaliteter, och idag firade de därför International Day för att hylla skolans mångfald. Eleverna och lärarna var påbjudna att klä upp sig i någon dräkt typisk för hemlandet, och dessutom skulle alla ta med sig något maträtt därifrån. Vilket innebar att jag igår kväll fick svänga ihop min första Janssons frestelse på många år.

Fyra nyanser av svenskt: Linn, Stella, Chléa, Isak
Fyra nyanser av svenskt: Linn, Stella, Chléa, Isak

Dagen inleddes med en parad liknande den vid invigningen på olympiska spelen. Land efter land i bokstavsordning defilerade fram till den för läsåret splitternya idrottshallen, där alla ställde upp sig. Först sjöngs Moçambiques nationalsång Pátria amada. Därefter hölls det ett tal av rektor som följdes av olika musikaliska uppträdanden, innan eleverna återvände till sina klassrum.

Samling i nya gymnastikhallen
Samling i nya gymnastikhallen

Vid lunchtid åkte jag tillbaks till skolan för att hjälpa till vid utskänkningen av maten. Då hade det rests ett tält för varje världsdel där rätterna därifrån dukades upp. Jag kan väl inte påstå att min Jansson orsakade någon större rusning (det var liksom lite svårt att konkurrera med italienska minipizzor, belgiska våfflor och franska petit choux runtomkring), men de som tordes smaka på den blev positivt överraskade. Det tog ett par timmar innan både primary school (årskurs 1-5) och secondary school  (6-12) hade haft sina respektive lunchraster, men det var kul att vara med och själv kunna gå runt och provsmaka här och där. Sushin från det japanska bordet var nog min favorit.

Den här internationella dagen markerade även slutet på första terminen, eftersom skolans läsår är uppdelat i tre terminer (”trimesters”). Nu vidtar en veckas höstlov, och vi far imorgon bitti norröver upp längs kusten. Mer om det kommer gissningsvis i nästa inlägg.

Belgiska våfflor
Belgiska våfflor
Latinamerikanska tältet. Mest efterrätter var det där.
Latinamerikanska tältet. Mest efterrätter var det där.
Nästan hela min Janssons gick åt till slut
Nästan hela min Janssons gick åt till slut

4 reaktioner på ”International Day på AISM

  1. Nu har jag suttit i timmar och läst dina inlägg. Lika intressant som vanligt. Jag blir så imponerad över allt ni gör och upplever. Det är nog få barn som får vara med om så fantastiska saker som Stella och Leo. Kram till Karin från Gudrun

    Gilla

  2. Låter som om den nya skolan kan ge ytterligare en dimension. Spännande med tre terminer. Hur infaller de? Det pratas ju ibland om det här. Själv tycker jag sommarlovet är väl långt (nu när jag inte längre har sådana ;-)) men att det hade varit skönt med lite längre lov ex vid höst eller jul. Trivs Stella och Leo? Stor omställning? Hälsa familjen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s