Efter stormen

Igår, 24:e oktober, var en dag med tryckande hetta. Inget ovanligt så här års eftersom det går mot högsommar. Mot kvällen började det blåsa upp, och plötsligt var den värsta stormen vi upplevt här nere över oss praktiskt taget utan förvarning. Även bofasta, som våra vakter, säger att de aldrig varit med om något liknande. Under kanske en timmes tid dånade vinden utanför huset, fönsterna skallrade medan slagregn och stora hagelkorn smattrade mot rutorna, åskan mullrade konstant, utifrån hördes ljudet av krossat glas. Barnen var rädda och Leo tryckte in öronproppar. Karin, som jobbade sent, hade ingen chans att gå hem utan fick snällt vänta tills det lugnat ner sig någorlunda innan det gick att gå hem.

Förödelse på vår gata
Förödelse på vår gata

Idag var det då dags att summera skadorna och sopa upp resterna. Den materiella förödelsen är enorm, och tyvärr har flera dödsoffer krävts i kollapsande hus och bilar som krossats av fallande träd. Den exakta omfattningen är dock oklar än så länge eftersom ingen officiell sammanställning finns. Men man hör hur snacket går och det verkar vara riktigt illa, framför allt i Maputos ytterområden där bebyggelsen består av enklare hus och skjul.

——
Uppdatering 27/10
Från officiellt håll har nu siffran 12 döda kommit, men tveksamt om det stannar vid det.
—–

Vårt staket - i sammanhanget en bagatell
Vårt staket – i sammanhanget en bagatell

Vår gata, Avenida Friedrich Engels, har varit avstängd eftersom den är täckt av träd som knäckts. Vårt eget hus klarade sig dock bra förutom att delar av det stängsel som omgärdar vår lilla trädgård hade gått sönder. När jag körde barnen till skolan i morse fick vi kryssa fram mellan träd, lyktstolpar och annonstavlor som hade fallit. På några vägsträckor var det så djupa vattensamlingar att vanliga bilar inte kunde passera. Taket på populära restaurangen Mundos hade rasat in.

FEIMA-parken
FEIMA-parken

Karin och jag åt idag lunch i hantverksparken, FEIMA. Stormen hade gått hårt åt försäljarna där också. De som t.ex. säljer tavlor och batiktryck har dem permanent upphängda längs stängsel i parken, och mycket av konstverken hade nu flugit all världens väg. Även en hel del trähantverk hade skadats av vatten och slumpades nu bort, i den mån det gick att sälja överhuvudtaget  Nedanför är lite bilder tagna av Carlos Serra längs Maputos kustväg Avenida da Marginal som jag har lånat från Facebook. Den läckra bilden längst upp med blixtarna över Maputo kommer också därifrån.

storm_1

storm_2

storm_4

storm_3

3 reaktioner på ”Efter stormen

  1. (Nu e jag officiell följare av denna blogg Mårten ,…blir kul se om får mail nu.:D)
    Ruskigt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s