Census 2017

En form av bistånd som Sverige är bra på är kapacitetsbyggande. Att hjälpa mottagarländer med stöd både i form av pengar och know-how för att bygga upp nya, eller stärka svaga, statliga förvaltningar i sin utövning. Sverige har ju en näst intill oändlig källa av erfarenhet att ösa ur på detta område, då statliga ämbetsverk  existerat i någon form ända sedan Gustav Vasas tid. Ett exempel i Moçambique just nu är en stor insats för att stötta landets motsvarighet till Skatteverket, Autoridade Tributária, med flera av Skatteverkets rådgivare och experter på plats i Maputo. En liknande insats handlar om stöd till INE, motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån. Både att öka skatteuppbörden och att kunna skapa tillförlitliga prognoser för t.ex. befolkningstillväxt är ju helt nödvändiga ingredienser för att kunna bygga ett modernt samhälle, som i någon avlägsen framtid förhoppningsvis kan frigöra sig helt från bidragsberoendet.

President Nyusi och hans hustru var de första att räknas, av självaste direktören för INE

Statistikmyndigheten INE sattes på ett hårt test nu i augusti månad då det var dags för landets fjärde census, folkräkning, sedan självständigheten. De tidigare utfördes 1980, 1997 och 2007, och senaste gången hade landet 20,3 miljoner invånare. Det var en enorm apparat som drogs igång, med runt 75,000 personer som rekryterats för att kunna nå ut i vartenda litet avlägset hörn av nationen för att räkna och intervjua alla medborgare… eller åtminstone en representant per hushåll. Sverige är en av de stora finansiärerna och har hittills bidragit med 25 miljoner SEK öronmärkta för censusen. Världsbanken har å sin sida ställt upp med 130 bilar, 750 motorcyklar samt 10,000 cyklar för att ”os recenseadores”, räknarna, ska kunna uppsöka varenda hydda. En hel del pengar har också gått till att bygga upp ett modernt digitalt högkvarter för censusen med serverhall och optisk utrustning för att smidigt kunna avläsa intervjublanketterna.

Den här intervjublanketten fick alla som räknades svara på

För det handlar inte bara om att räkna befolkningen, utan alla ska dessutom svara på ett rätt omfattande intervjuformulär. Ett par frågor, om personens ras och religion, har ansetts kontroversiella och vållat lite debatt. Men annars handlar frågorna om sådant som utbildning, arbete, hur många barn man har fött, hur många av dem som ännu är i livet, vilket språk man pratar, om man har tillgång till vatten och elektricitet, om man har djur eller någon machamba (odlingslott), om materiell standard i hushållet (TV, dator, bil, kylskåp, strykjärn, etc). När alla intervjusvar bearbetats kommer det finnas svart på vitt var folk bor någonstans, och behovet av skolor, sjukstugor, vägar.

Karin och Sigrid ute på folkräkning i Tete

Svenska ambassaden som en betydande finansiär av det här projektet fick erbjudande om att observera folkräkningen ute i fält. Så Karin och hennes kollegor Malin och Sigrid flög till Tete, huvudstaden i provinsen med samma namn, för att under några dagar ansluta till några olika team av räknare, i olika miljöer (stad respektive landsbygd). Tete är en av de mest avlägsna och fattiga delarna av landet, så de fick möjlighet att komma ut till förtorkade småbyar vid de gropiga vägarnas ände, där folk verkligen inte har någonting. Alltså på riktigt. Ingenting mer än kläderna på kroppen, och kanske en höna. ”A humbling experience”, kan man nog sammanfatta Karins intryck.

Folkräkning under baobabträdet

Även vi expats har blivit uppsökta och finns med i materialet. Förra veckan kom en av dem, iklädd deras uniform med gul t-shirt och gul keps, och knackade på vår lägenhetsdörr och genomförde intervjun med mig. Vilket gick rätt bra trots allt, med min knapphändiga portugisiska. Efteråt kändes det stort på något sätt. Någonting konkret och viktigt som svenska skattepengar bidragit till.

Resultatet då? Jag är inte helt säker på att sammanställningen är klar ännu, men enligt INE’s hemsida är dagsnoteringen 27,128,530 invånare. Prognosen efter förra censusen 2007 var att det skulle vara 26,4 miljoner i år, så den uppskattningen har redan överträffats.

 

 

 

6 reaktioner på ”Census 2017

 1. Hej och tack för en intressant blogg! Jag har en fråga som du kanske kan hjälpa mig med. Jag jobbar för UNDP och vi ska snart flytta till USA, och vi tänkte hyra ut vårt hus under tiden. Jag läste att ni hyr ut ert hus och tänkte kolla ifall ni har några tips? Vad ska man tänka på? Jag funderar på att använda mig av Samtrygg.

  Tacksam för tips!

  Vänligen,
  Jaqueline

  Gilla

 2. Hej Mårten! Tack för fin sammanfattning av en stor insats och mycket arbete för oss på ambassaden. Bara ett litet klarläggande. WB har ännu inte betalat en dollar för denna insats – de har ett kontrakt klart men pengarna är ännu inte utbetalda vad jag vet. Däremot har Norge, UNFPA, Storbritannien och många andra bidragit också, förutom Sverige.

  Statistiska hälsningar, Malin

  Gilla

  1. Hej Malin, tack för klargörandet! Håller tummarna för att de där $25M som WB allokerat till censusen kommer in snart. Antar att alla de där fordonen som de har donerat (som omnämns i flera artiklar på ClubOfMozambique) kanske kommer från någon annan budget då?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s