Moçambique i SvT

Har man sett, Moçambique dök på sistone upp som inspelningsplats för programserier på SVT inte mindre än två gånger. Vet inte om det är en slump eller om det faktiskt finns ett ökat intresse för landet, men som boende här var det spännande att se hur Moçambique och dess befolkning skildras… och på så totalt skilda sätt. Först var det Anne Lundberg och hennes kock-kompis Paul som kom ner för att fridyka med delfiner i programmet Landgång. Sen handlade ett avsnitt i serien Arvinge Okänd om hur Kattis Ahlström och Niklas Källner letar upp arvingar till en moçambikisk kvinna som kom till Göteborg på sextiotalet.

Paul och Anne gör yoga på stranden

Jag har inte sett några avsnitt av dessa serier tidigare så jag har ju inget att jämföra med. Men Landgång kändes som ett typiskt modernt underhållningsprogram… ytligt, forcerade flabb och så lite obligatorisk matlagning. Moçambique var bara en exotisk kuliss som hade kunnat vara var som helst i världen medan Anne Lundberg kämpade med sina personliga tillkortakommanden (rädsla för att vara under vatten). Man fick inte veta något om landets kultur, historia eller folk, vilket kändes väldigt andefattigt. Det var iallafall inspelat i och omkring Ponta do Ouro, en badort längst ner i södra Moçambique, där havet utanför är klassat som ett marinreservat. Men vem vet, kanske blev några tittare peppade av de vackra undervattensbilderna att åka dit, och då är ju lite vunnet iallafall.

Gänget i Arvinge Okänd, på stranden i Tofo. Vår kompis Niklas längst till höger.

Då var avsnittet av Arvinge Okänd på en helt annan nivå. Engagerande och lärorikt om ett spännande levnadsöde, och väldigt rörande när den svensk-moçambikiske mannen återförenades med sin gamla mor i staden Inhambane. Och man fick sig en snabblektion i Moçambiques konfliktfyllda historia till på köpet. Extra roligt var att vår kompis Niklas Lehmann, som är en riktig veteran med många år i landet, var inblandad som tolk och för att styra upp logistiken. Tydligen fick han även snacka dem ur ett flertal situationer när teamet blev stoppade av polisen.

Så ni kära släkt och vänner som antingen redan har bokat resa hit (Lotta & Steve, Helena & Erik, Malin & Nils), eller ni som funderar på att göra det, om ni inte redan har sett programmen så ratta in SVT Play där de ligger kvar ännu en tid, och känn inspirationen komma.

PS 1: Lotta – Efter ungefär 53:50 i Arvinge Okänd ser man en flygel av hotellet i Tofo där ni ska bo i jul, Casa Na Praia, till höger i bildens nederkant.

PS 2: Malin –  Jag tror (inte 100% säker dock) att stället som teamet i Landgång bor på, och där de lagar mat och yogar, är White Pearl Resort där vi ska bo med er i mars.

5 reaktioner på ”Moçambique i SvT

 1. Coolt! Vi såg faktiskt Landgång, men Arvinge okänd har vi inte sett. Två program på bara någon vecka! Vilka är oddsen för det? Hmm, undrar om vi inte måste kolla igen IFALL det är där vi ska bo… ser så mycket fram emot resan!

  Gilla

 2. Hej. Jag tittar alltid på Arvinge okänd och såg även detta program. Tänkte på er då och trodde att det var Tofo man såg. Känns ännu mer spännande nu!

  Gilla

 3. Hej Mårten!
  Härligt med Niklas i rutan, men oj vad jag gärna hade sett mer av de där kniviga situationerna han hjälpte den ur 😉 Ses om några veckor by the way! En morgonrunda i caracollen kanske? kram

  Gilla

  1. Hej Malena, ja jag hörde och att du och Sofia kommer ner snart. Ska bli så kul att ses! Morgonrunda i caracolen och kvällsrunda på Mundos (eller annorstädes) är gjutet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s