Rondelldjur

Att ställa ut konstverk i form av djur i det offentliga rummet är ingen okänd företeelse i Sverige.  Många minns säkert när Stockholm blev en av hållplatserna för det internationella konstprojektet Cow Parade och invaderades av 75 kossor år 2004. De såldes sedermera och intäkterna gick till BRIS. Ett par år senare började de s.k. rondellhundarna dyka upp lite varstans i Sverige. Det var ju lite mer av en gräsrotsrörelse, och en hund ställdes till och med upp i en rondell här i Maputo av eleverna på den Skandinaviska skolan.

Sedan en tid tillbaka är Maputo belägrat av färgglada djurstatyer gjutna i cement, som står uppställda lite här och var på trottoarer och i rondeller.  Det är ett led i  firandet av 130-årsjubileet sedan Maputo fick sin status som stad (Cidade). Mottot för projektet är ”Preservação da Fauna Bravia” – ungefär ”Bevarandet av vilda djur” – och syftet är sålunda att på ett roligt sätt göra folk medvetna om vikten av att bevara dessa djurarter, av vilka flera är hotade.  (Inte det lättaste i ett land där tjuvskytte, rovfiske och illegal skogsavverkning snarare håller på att utarma faunan). Som ett led i projektet involverades även barn som fick handmåla djuren, som för övrigt är gjorda av konstnären Armando João. Hoppet ställs alltså till att nästa generation ska fixa uppgiften som den nuvarande håller på att gå bet på.

Varje djur är dessutom sponsrat av olika företag eller organisationer. Det är väl sådant här som på modernt företagarspråk kallas CSR- Corporate Social Responsibility. Alla djur utom ett – åtminstone av de som jag har hittat – står uppställda i centrala Maputo. Undantaget är kameleonten (på bild nedanför) som intressant nog återfinns utanför skolan i Aldeia dos Pescadores, en fiskarby som ligger precis där Maputo tar slut i nordlig riktning… nära stallet där Stella rider. Just den statyn visade sig dessutom vara sponsrad av Verde Azul, ett konsultbolag inom hållbar utveckling som leds av svenska Monika med många år i Moçambique på nacken. Hur som helst ett kul och annorlunda inslag i stadsbilden, att åka runt på cementdjurssafari.

2 reaktioner på ”Rondelldjur

  1. Gillade kameleonten….snyggt målad! Inom EU pratas det hela tiden om olika typer av kampanjer för att medvetandegöra saker. Hyser ännu en viss skepsis till vad det blir för resultat. Något som är intressant i den kontexten är att det är väldigt landsberoende…när ex belgarna stolt visar sitt kampanjmaterial så ryser svenskarna ända in i märgen för att det bara är helt ”fel” i vår kontext. Hoppas att detta får folk att börja prata om en viktig fråga och ett plus för att det är kul att kolla på….gillade att kids fått vara med o dekorera!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s