Tunduru Gardens

Maputos botaniska trädgård, Tunduru Gardens, är en grön lunga mitt i stan som legat på sin nuvarande plats sedan 1885. För inte alltför länge sedan var den vildvuxen, förfallen och hemvist för uteliggare och kriminella. En plats man inte skulle besöka helt enkelt. Men det gjordes en uppryckning och under ett par års avstängning restaurerades parken innan den öppnade för allmänheten igen härom året. Nu är den en populär plats för Maputo-borna. Ett ställe dit man gärna smiter iväg in i skuggan under något av de väldiga träden när middagshettan är som värst. På helgerna är det ofta bröllopssällskap som fotograferar sig där inne. Tack vare sitt geografiska läge, där den övre delen av Maputo, kallad Polana, välter ner mot den lägre delen, Baixan, ligger parken som på att sluttande plan. Så gångarna löper uppåt och nedåt, och avbryts här och där av trappor och avsatser. Där finns flera vackert övervuxna pelargångar, så kallade pergolor, och i den nedre delen en stor damm.

Precis utanför parken ligger Praça de Independencia med Maputos stadshus och den enorma trafikplats i vars mitt en väldig Samora Machel tronar. Just brevid finns den fina katedralen, och den inte riktigt lika fina byggnaden – i någon slags brutalistisk öststatsarkitektur – som inrymmer Radio Moçambique. Flera andra intressanta landmärken ligger alldeles i närheten vilket gör Tunduru Gardens till en perfekt bas för strövtåg till fots i de historiska delarna av Maputo.

Inom parkens domäner ligger det moçambikiska tennisförbundets anläggning med sex toppfina banor. Där finns även en turistbyrå med försäljning av konst, hantverk och böcker. Det enda som egentligen saknas är ett mysigt trädgårdscafé.

Bredvid Tunduru Gardens finns Montepio Building med sin speciella mosaikfasad.
Blomsterprakt
En dryckesfontän av järn, tillverkade i Frankrike 1872, som ingen riktigt vet hur den hamnade här
Gammalt knotigt träd som skulle kunna berätta mycket om Maputos historia
Ett UFO har landat? Nej, scenen i parken.
Entrén till Tunduru Gardens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s