Efter Idai – Kenneth

Så var det dags igen! Aldrig tidigare har Moçambique drabbats av två cykloner under samma säsong, men som om det inte räckte med Idai förra månaden slog Kenneth till i torsdags, den 25:e. Nu var det den nordligaste provinsen Cabo Delgado, gränsande till Tanzania, som stod i skottlinjen. Kenneth var minst lika stark som Idai och har skapat stor materiell förödelse, men orsakat förhållandevis få dödsfall än så länge. Cabo Delgado är mer glesbefolkat och mer höglänt än de områden där Idai drog fram, så befolkningen har större möjlighet att komma undan översvämningarna som följer av att regnet vräkt ner ända sen själva stormen passerade. Provinshuvudstaden Pemba var inte så hårt utsatt av själva cyklonen men står under vatten nu. Värst drabbades Quirimbas-arkipelagen, en kedja av små paradisöar en bit utanför kusten. Huvudön Ibo, av stort historiskt intresse som gammal handelsplats (Vasco da Gama var där 1502), inte minst för slavar, är mer eller mindre utplånad.

Gata inne i Pemba

Återstår nu att se om världen orkar mobilisera för Moçambique ännu en gång, eller om landet fått sina 15 minuter i rampljuset redan. Lyckligtvis har ju FN och andra hjälporganisationer pågående insatser efter Idais framfart, så de kunde snabbt styra om en del av stödet.

Skogsbränder i Sverige, cykloner i Moçambique. Samma här som där. Klimatet är ur led. Havsytan är varmare numera vilket stormarna hämtar energi från. Havsytan är högre numera vilket gör flodvågorna värre. Moçambiques skogar är skövlade av kinesiska intressen och utfattig befolkning som hugger ner och tillverkar träkol. Det finns inte längre träd som binder regnvattnet. Marken rämnar, brister, spolas bort, och med dem grödor och utsäde. Folket får gå hungriga istället.

Nu räcker det, åtminstone för i år.

Second cyclone in 6 weeks hit Mozambique. Entire villages have been wiped out and now there is violent, devastating flooding. It is the people who have done the least to cause #climatebreakdown who are hit the hardest.

- Greta Thunberg, 28/4

 

2 reaktioner på ”Efter Idai – Kenneth

  1. Vet du ifall Scandinaviska skolan i Maputo ska samla in förnödenheter som förra gången ? Vill swisha till rektorn

    Gilla

    1. Hej Hedvig och tack för frågan! Jag kollade med rektor Clara och som det ser ut nu blir det inte någon ny insamling från hennes sida. Efter Idai ordnades det ju med transport till Beira per båt, men det finns inga uppgifter om liknande initiativ denna gången. Så det blir knepigt (och dyrt) att skicka förnödenheter på eget bevåg till det nya katastrofdrabbade området. Jag kan återkomma om det trots allt blir något.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s