Internationella familjen

Den gångna veckan blev Stella och jag lämnade ensamma. Karin for iväg till Lusaka på så kallad LIA-resa (Lärande i Arbetet), vilket är en förberedelseresa inför kommande stationering. Så därmed är det alltså offentligt: att Zambia blir vårt nästa hemland från och med i augusti – vilket förvisso en del av er som följer bloggen redan fått höra på olika vägar. Det känns fantastiskt att få fortsätta ännu några år utomlands eftersom vi inte på något sätt känner oss färdiga med Afrika. Alla, inklusive barnen, är mycket peppade. På den här LIA-resan fick Karin chans att träffa blivande kollegor och få inblick i arbetet som bedrivs på svenska ambassaden där, plus att leta hus och besöka barnens blivande skola, AISL (American International School of Lusaka).

Vårt blivande hus

Huset här på bilden bredvid är det som vi kommer flytta in i. Det är i behov av renovering efter att nuvarande hyresgästen, en advokatfirma, nyss flyttat ut, men det ska nog bli bra eftersom ägarna har närmare fyra månader på sig att beta av åtgärdslistan. Det syns inte på fotot, men på andra sidan huset brer en enorm trädgård ut sig (som en fullstor fotbollsplan) med pool och uteplatser. Nu inställer sig frågan, vad ska bloggen heta efter vår flytt? Ska jag fortsätta med det inarbetade orby2maputo? Eller ändra namnet till orby2lusaka, eller maputo2lusaka, eller det kanske lite väl otympliga orby2maputo2lusaka? Eller varför inte orby2afrika? Kommentera gärna!

Lekfull inledning på STEM-tävlingarna med att vika och kasta pappersflygplan

Samtidigt som Karin var i Zambia pep Leo iväg till Tanzania med en grupp från skolan. Nu skulle det ännu en gång tävlas mot andra amerikanska skolor i regionen, inklusive hans nästa skola AISL, i det som kallas STEM – Science, Technology, Engineering & Math. Förra året åkte laget (som syns på bilden längst upp på sidan – Leo i bakre raden i mitten) till Addis Abeba, och nu var målet för resan Dar Es Salaam. Grenarna som det tävlades i var science,  matte och robotics, och dessutom gav vissa av de äldre eleverna TED-talks med bäring på temat. De verkar ha haft det hur kul som helst.

Brottsplatsundersökning på gång

Tävlingen i science verkade ha varit favoriten, vilket tidsenligt nog handlade om CSI, dvs att göra en brottsplatsundersökning. Att undersöka spår lämnade vid platsen för ett fiktivt tjuvskytte av elefanter (fingeravtryck, blod, mystiska pulver) och lista ut vem av ett antal potentiella gärningsmän som var skyldig. Som att spela Cluedo, fast på riktigt. Hade varit kul om man själv hade fått hålla på med sån’t under sin skoltid! Gänget återkom igår kväll med ett flyg försenat till strax efter 23, så skolledningen hade beviljat dem en sovmorgon idag, vilket verkligen behövdes. Leo, normalt inte världens mest spontana kille, bara bubblade över av alla upplevelser som han ville berätta om vid hemkomsten, så han somnade nog inte förrän halv ett.

Cirkusgänget – Stella clownen till vänster

På hemmaplan var det dags för ny ridtävling för Stella. Grenen denna gång var ”pair riding”, då ryttarna i grupper om två eller fler ska rida synkroniserat till musik. Stellas grupp med hela sex tjejer hade cirkustema och red till ledmotivet ur filmen ”The Greatest Showman”. Trots att Stellas häst stannade för att bajsa mitt under deras ritt lyckades hennes gäng vinna förstapriset i sin grupp, bravo!

Stella och kompisen Josephine som clowner i sadeln…
…vilket till slut ledde till förstapriset.

5 reaktioner på ”Internationella familjen

  1. Hej. Kul att läsa mer om Lusaka. Lägg gärna upp fler bilder om ni har.
    Bloggnamn örby2africa är väl bäst och enklast…!
    Och grattis till Stella!!!! Vad kul!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s