One Zambia, one nation

Jag erkänner att jag än så länge inte vet särskilt mycket om Zambia. Har inte hunnit göra läxan ännu, men ser fram mot att komma igång med faktainhämtningen och förkovra mig i allt som har med landet att göra. Vet iallafall att det finns några nationalparker i världsklass, som ändå är relativt okända i jämförelse med sådana som Kruger och Serengeti. Vet att gruvdriften är huvudnäringen, och att det kinesiska inflytandet är om möjligt ännu större än i Moçambique. Jag känner naturligtvis till landsfadern KK, Kenneth Kaunda, ännu i livet 95 år gammal. Han var president från självständigheten 1964 fram till 1991, och har sedan dess verkat och medlat i bakgrunden som ”grå eminens” under olika konflikter på den afrikanska kontinenten. Hans parti UNIP hade ”One Zambia, one nation” som motto för att ena befolkningen. När Felipe Nyusi installerades som president i Moçambique i januari 2015 (med mig i publiken) var nog Kaunda den på hedersläktaren som rev ner flest applåder. Han är fortfarande väldigt populär.

President Lungu tittar ner från affischtavlan. Påminner inte hans slogan om Donald Trumps? Eller är det tvärtom?

Att den sittande presidenten heter Edgar Lungu kände jag däremot inte till förrän alldeles nyligen. Vilket parti han företräder och vilken slags politik han för, ja sådana detaljer ska jag nog lära mig tids nog. Ett väldigt uppenbart problem han har att tampas med är elförsörjningen. Kraftverksdammarna har låga vattennivåer och landets elnät är underdimensionerat. Resultatet blir, precis som i Sydafrika, s.k. load shedding – planerade strömavbrott, flera timmar varje dag. Vi har en dieseldriven generator som slås på automatiskt, men de flesta är inte lika lyckligt lottade.

På hemmafronten rullar det på så sakteliga. Fler och fler saker hamnar på plats, men vi väntar fortfarande på möblerna som skeppas från Sverige.  Idag spelade vi familjebandy på barnens skola, en söndagstradition med barn och föräldrar i mixade lag. Kul att kunna komma igång med innebandyn så snabbt, och att kunna få Leo intresserad av det också. Efter hemkomsten tog jag premiärdoppet i vår pool, inte helt behagligt men uppfriskande i tjugogradigt vatten.

 

 

 

3 reaktioner på ”One Zambia, one nation

    1. Ha ha, nä det finns inga uppvärmda villapooler här, så vitt jag vet. Den här veckan ska bli varm så till nästa helg borde det bli riktigt behagligt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s