Mealie-meal shocker

Krigsrubriker i tidningen. Vad är det som har hänt? Jo priset på mealie-meal skenar! Då skakar nationen i sina grundvalar för vi talar om majsmjöl, den primära basfödan inte bara i Zambia utan i hela södra Afrika. Mealie kommer från det portugisiska ordet för majs, milho, eftersom det var portugiserna som först tog majsen till Afrika från Amerika. I det europeiska köket motsvaras mealie-meal närmast av polenta. Av detta rätt grova mjöl kokar man en gröt som har många olika namn. Häromkring kallas den nshima, och xima i Moçambique. Ibland kallas den pap eller mealie pap. Det som har hänt är att det varit dåliga skördar i år vilket minskar tillgången på majs. Av vad jag uppfattade från en talk show jag råkade höra på bilradion, har situationen tydligen förvärrats av att vissa återförsäljare har köpt upp stora delar av mealie meal-produktionen. Sen kan de sätta priserna lite hur de vill, och vreden är stor bland folket. Hur fult som helst…

Mealie-meal 25 kg säckar

Ett intressant faktum framgår av ett citat ur tidningen från jordbruksministern Michael Katambo (min översättning): ”Det kommer inte bli någon priskontroll. Regeringens policy är att Zambia är en liberal ekonomi”. Det råder fri prissättning alltså. Detta är raka motsatsen till situationen i Moçambique. Där håller regeringen nere mjölpriserna med hjälp av subventioner. Tidigare under 2010-talet, innan vi flyttade till Maputo, drabbades staden nämligen av kravaller utlösta av prisökningar på framför allt mjöl och drivmedel – något man inte vill se upprepas eftersom det anses gynna oppositionen.

När jag bläddrade vidare i tidningen fastnade ögonen på en annan artikel. Gränspolisen vid gränsen mot Demokratiska Republiken Kongo hade sprängt en smugglarliga. Vad handlade det om för varor… diamanter, knark? Nej, mealie-meal! 847 säckar hade beslagtagits och såväl zambier som kongoleser greps. Så inte nog med att Zambias befolkning tyngs av de höga priserna, mjölet försvinner dessutom illegalt ur landet. Från myndighetshåll ser man mycket allvarligt på det inträffade!

3 reaktioner på ”Mealie-meal shocker

 1. Nytt namn och layout! Intressant inlägg… som jag gissar bara är en av många skillnader mot Moçambique (Kul att än lättare kunna följa med i medierna…och Daily Nations slogan har absolut ambition…!) Importeras majsmjöl också? Varifrån? (Det är missväxt i Mellanvästern efter de massiva översvämningarna i våras, meddelade min amerikanska värdmamma. Majs och sojabönsfält som inte odlas eller har dålig skörd …och så handelskrig ovanpå det…vågar man hoppas att stödet i ett par avgörande stater för T kroknar inför 2020?).

  Gilla

  1. Nej ingen import. Normalt exporterar Zambia majsmjöl till vissa grannländer, främst DRC, men sedan i april har presidenten förbjudit det. Därav den uppkomna situationen med smuggling istället.

   Gilla

 2. Hej! Nu har jag läst ikapp igen. Alltid lika kul. Skriv gärna om hur er/din vardag /helg ser ut. Vad gör du? Har ni hunnit träffa nya vänner? Hur trivs barnen på skolan? Kanske känns ’banalt’ för dig men jättekul att läsa för oss nyfikna i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s