En kristen nation

Nog för att religionen spelade en stor roll i Moçambique men zambierna tar det till en helt annan nivå. Här märks det på ett helt annat sätt i vardagslivet. Vi har flera skolor och college i vår del av Lusaka som framhäver sina kristna värderingar på stora skyltar ut mot gatan. Det syns också på många fordon i trafiken, framför allt på minibussarna men även på vanliga privatbilar, för de har dekaler med klatschiga bibelcitat på fram- eller bakrutan. ”Only God knows”, ”Lion of Judah”, ”Lamb of God” – ja sådant och mycket annat kan man läsa på bilarna. Ett par andra indikatorer på graden av religiositet: Regeringen har ett helt departement dedikerat till religiösa frågor, Ministry of Religious Affairs, och den 18:e oktober är National Prayer Day, en nationell helgdag för bön och kontemplation. Som jag förstår det går detta ända tillbaks till David Livingstone. Hans tes var att kolonisationen vilade på två ben: handel och kristendom. Med hjälp av dessa två stöttepelare skulle civilisationen tas till Afrika. Sen dröjde det inte länge förrän engelska missionärer strömmade till kolonierna. Med allt gott de gjorde i form av att bygga sjukhus, skolor, barnhem och så vidare, var det inga problem att till på köpet sälja in Gud och Jesus till lokalbefolkningen. Evangeliet föll i särskild god jord här.

Kenneth Kaunda träffar ärkebiskopen av Canterbury

Den gudfruktige landsfadern Kenneth Kaunda hade själv gått i missionsskolor och var son till en presbyteriansk predikant som invandrat från Malawi, och hans tro genomsyrade hela hans tid som president. Mot slutet av åttiotalet började han dock snegla mot österländska läror och influerades av en indisk guru, något som inte togs emot väl. Valet 1991 förlorade han till Fredrick Chiluba, mycket på grund av att han tappat de zambiska kyrkornas stöd. Chiluba tog tillfället i akt och deklarerade att Zambia minsann är en kristen nation – så långt hade aldrig ens Kaunda gått. Nu skulle de ”onda andarna” vädras ut från presidentens arbetsplats, State House. Några år senare skrevs det formellt in i landets konstitution att Zambia är en kristen nation – dock med det viktiga tillägget att det råder religionsfrihet och alla medborgare har rätt att följa den tro som ens samvete påbjuder. Därför har vare sig de muslimska eller hinduiska församlingarna yttrat några protester mot konstitutionens lydelse.

LGBQT-rörelsen har stora utmaningar i Zambia

Fromheten har dock en baksida: den extrema homofobi som råder i Zambia. Det är totalt tabu. Gay-rörelsen, i den mån den överhuvudtaget existerar, saknar helt rättigheter. HIV-smittade stigmatiseras svårt. Homosexualitet i sig är förvisso inte kriminellt, utan det betraktas mer som en sjukdom eller galenskap. Däremot är det olagligt med samkönade sexuella förbindelser. Detta har i dagarna lett till en diplomatisk kris mellan Zambia och USA. Två män dömdes nyligen till 15 års fängelse för sin relation, något som den amerikanske ambassadören Daniel Foote skarpt kritiserade, vilket i sin tur rört upp en rejäl hatstorm mot honom. President Lungu kommenterade: ”If you want to be tying your aid to homosexuality… If that is how you will bring your aid then I am afraid the West can leave us alone in our poverty”. Ambassadör Foote skulle ha närvarat vid ett event på World AIDS Day häromdagen, men fick ställa in sin medverkan på grund av hot som riktats mot honom. Så infekterad är frågan.

Karin låg för nära…

Apropå det jag skrev här ovanför om religiösa slogans på bilarna… en liten lustig (eller kanske inte) incident hände förra veckan. Karin låg bakom bilen på bilden här bredvid i en kö som sniglade sig framåt. Plötsligt stannade bilen och Karin bumpade in i den bakifrån, och klistermärkets fråga fick liksom en ny innebörd. Värst skadad blev dock vår bil med en skadad främre kofångare. Nu är det ett försäkringsärende, sen väntar verkstadsbesök.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s