Omstart – skål för det!

När jag skrev det förra inlägget hade vi ingen aning om hur framtiden skulle arta sig. Vi blev ju hemförlovade till Sverige när Corona-viruset började spridas i slutet av mars. Och inte bara vi – Sida tog hem nästan all personal med familjer från så kallade hardship-länder. Hur lång tid det skulle handla om på svensk mark var det ingen som visste. De flesta var i samma bostadssituation som oss, alltså att våra svenska hem var uthyrda, vilket skapade en del bekymmer. En del kunde likt oss flytta in i sina fritidshus, medan andra fick flytta in hos släkt och vänner eller hyra boende på andrahandsmarknaden.

Hårt arbete på Radisson Arlanda
Hårt arbete på Radisson Arlanda

Vi anlände till ett nästan öde Arlanda den 28:e mars och hade då beslutat oss för att landa mentalt genom att inleda med ett par slappa hotellnätter. Vi tog in på Radisson på flygplatsen. Det kändes lite surrealistiskt att ha i princip hela Arlanda för oss själva, förutom enstaka städare och vaktpersonal. McDonalds och ett par andra restauranger höll trots allt öppet. Men redan här satte fliten in och vi lånade ett konferensrum där vi kunde ägna oss åt arbete och skola på distans. Efter dessa dagar plockade vi ut en hyrbil och körde till vår stuga i Orsa. Det visade sig att den skulle bli vårt hem i drygt tre månader (och tre årstider). Det var ju fortfarande vinter när vi kom dit så vi hann med en dags skidåkning. Även om vi var lyckligt lottade att kunna bo där blev det så småningom lite slitigt både fysiskt och mentalt, utan ergonomiska kontorsmöbler och utan större möjligheter att dra sig undan för sig själv. Den sociala isoleringen bröts lyckligtvis då och då av kusinerna som kom och vårrustade sina hus bredvid vårt, och när sommarvärmen väl kommit helgbesök av goda vännerna i familjerna Ekholm och Sverkén.

Trädgårdsarbete i Orsa

Sen fick man hålla igång med trädgårdsarbete och löpning på byvägarna i grannskapet. Hyrbilen lämnade vi tillbaks efter två veckor och i stället köpte vi en bättre begagnad Subaru Forester av bilhandlar’n i Rättvik – samma modell som vi hade innan Afrikaflytten. Med den gjorde vi utflykter till Östersund och mot slutet av sommaren en vecka i Skåne. För då hade det blivit klart att vi kunde återvända till Zambia i början av augusti – efter Leos konfirmation i Johanneskyrkan. Ett läger för utlandssvenska tonåringar, väldigt bra arrangerat!

Den nybakade konfirmanden framför sin kyrka, S:t Johannes

Så nu är vi åter i vårt hus i Lusaka, just nu på dag nio av de två veckornas obligatoriska hemkarantän. Egentligen är tajmingen ganska konstig: vi åkte till Stockholm i mars när Corona knappt fanns i Zambia men grasserade i Sverige. Nu har vi kommit tillbaks när det nästan ebbat ut i Sverige medan det råder okontrollerad samhällsspridning här i Zambia. ”Follow the virus”, liksom. Men nu finns ett protokoll på plats – svenska ambassaden har en beredskapsplan för vad som händer om vi blir sjuka, där vi i sista hand kan evakueras med ambulansflyg om vi blir riktigt dåliga. Jag hade bunkrat upp ett rejält matförråd i skafferi och frysbox innan vi åkte här ifrån som vi nyttjar nu i karantänen (tyvärr hade det kommit ohyra i rispaketen så de fick slängas). Färskvaror och restaurangmat kan vi beställa från ett par olika företag som utvecklat appar för det, vilket är otroligt smidigt. Skolan satte igång redan för en vecka sen, återigen med online-undervisning hemma. Men det flyter så mycket bättre än innan sommaren, nu när alla distansrutiner trimmats in. Successivt kommer de olika årskurserna få komma tillbaks till campus, men den exakta planen för det är inte klar ännu. Hur som helst, skönt att vara tillbaks i sitt hem efter fyra månader i kappsäck. Och det går verkligen ingen nöd på oss, tvärtom!

Bilden längst upp förresten… Karin och jag mixar Cosmopolitans under vårt besök på Absolut-fabriken i Åhus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s