Musikens makt

Musikens makt, ja. Det var namnet på progg- och vänsterrörelsernas husorgan under sjuttiotalet, fast den predikade mest för de redan omvända. Men att musik, i rätta händer, verkligen har kraften att åstadkomma förändring håller nog de flesta med om. Alltså något mer än att bara locka en lyssnare att köpa de produkter som artisten gillar. Utan förändring på riktigt. På djupet, inte på ytan. Kolla bara vad som hänt i Uganda där musikern Bobi Wine använt sin växande popularitet till att skapa en politisk plattform. I sina sångtexter kunde han ta upp orättvisor och olika sociala och politiska problem, och genom sociala medier fick han ett brett genomslag. Regeringen kunde bara handfallna stå och titta på medan han tog framför allt den yngre befolkningen med storm. Istället för att konstruktivt bemöta hans kritik har de ägnat sig åt hot och trakasserier av Wine, och han har flera gånger kastats i fängelse eller satts i husarrest för hittepå-anklagelser. Sedan juli 2020 är han ledare för NUP, ett av de största ugandiska oppositionspartierna. Valet tidigare i år hade Wine med största säkerhet vunnit om det inte vore för det massiva röstfusket.

Pilato och ambassadör Anna Maj

Här i Zambia finns en klar parallell i form av rapparen Pilato, som precis som Bobi Wine blivit en slags ungdomens röst. Han fick redan 2010 pris som landets bäste poet men växlade sen över till musikspåret, där han oftast sjunger på lokalspråket bemba. Flera gånger har han råkat i trubbel för sina texter. Bland annat genom låten Bufi (Lies) som tar upp korruption och svikna politikerlöften. Än värre blev det i slutet av 2017 när han släppte Kuswe Mumpoto (Rat in the Pot) som i satirisk form anklagar president Lungu och hans parti Patriotic Front för att ha skapat en ”råttokrati” i Zambia. Hoten började hagla över Pilato och han tvingades i landsflykt till Sydafrika. När han återvände hem igen efter fem månader i exil greps han direkt på flygplatsen. Sedan dess har han arresterats flera gånger till för att ha kritiserat regeringen och protesterat mot korruption. I augusti är det val i Zambia och Pilato stödjer oppositionsledaren Hakainde ”HH” Hichilema. Det ska bli intressant att se vilken roll han kommer spela i valrörelsen.

“Music is the heartbeat in the fight against inequalities”

En form av upprättelse har Pilato redan fått genom den svenska ambassadens försorg. På sin Facebook-sida har ambassaden just nu en serie på temat Voices on Democracy. Ett antal personer – såväl zambier som svenskar boende i Zambia – har bjudits in för att prata om vad demokrati innebär för dem, och den senaste i raden var just Pilato. Bilderna i det här inlägget kommer från sessionen han hade tillsammans med vår ambassadör Anna Maj i hennes lummiga trädgård (distansering och ansiktsmask tillämpades givetvis!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s