Folket har talat

Idag, tisdag den 24:e augusti 2021, är det en hastigt påkallad nationell helgdag. Anledningen är att idag svärs Hakainde Hichilema in i sitt ämbete som Zambias sjunde president i ordningen. Så det blev alltså som många hoppats men inte vågat tro på: ”HH” och hans parti UPND vann president- och parlamentsvalet som hölls 12/8. Och inte vilken seger som helst, utan en riktig jordskredsseger över den nu avgående presidenten Edgar Lungu. Detta trots att Lungu och hans regering gjort allt de kunnat för att att blockera och försvåra för Hichilema att kampanja. De senaste åren har Zambia åkt kana utför på nästan alla mätindex. Hög inflation, hög arbetslöshet, enorm statsskuld, ökande korruption. Som lök på laxen har landet gått i en mer totalitär riktning. Dissidenter och kritiker av Lungu och hans parti PF har i allt högre grad blivit måltavlor för hot och trakasserier. Bedömare menar nu att det är framför allt de unga väljarna som visat sitt missnöje mot allt detta och röstat bort det politiska etablissemanget.

Vallokal långt ut på vischan

I länder som Zambia och Moçambique där det inte finns någon tillförlitlig folkbokföring måste väljarna registrera sig i förväg. Vid det här valet var deadline för registrering den 12:e december 2020, och de som vid det datumet hade fyllt 18 år var röstberättigade. I och med registreringen fick personen ett röstkort som skulle visas upp i vallokalen. Av Zambias 19 miljoner invånare var det ganska exakt sju miljoner som registrerade sig, varav fem miljoner (70%) gick och röstade på valdagen. Hichilema och hans UNIP-parti fick 2,85 M röster medan Edgar Lungu och PF fick 1,87 M. Alltså en seger med nära en miljon röster! Övriga 14 partier som deltog i valet fick bara småskvättar. (Källa: Electoral Commission of Zambia).

Kazungula-bron över Zambezi
Bron över Zambezi hjälpte inte Edgar Lungu

EU (liksom AU – Afrikanska Unionen) hade samlat ihop en stor grupp valobservatörer som spreds över landet. Svenska ambassaden deltog med två team, där Karin ingick i det ena. Hennes team skickades till Livingstone där de cirkulerade mellan olika valkretsar (”wards”) på valdagen för att kolla att allt gick schysst till. Dagen efter fick de även närvara vid tabuleringen av röster på distriktsnivå (”constituencies”). Resultatet från distriktet rapporterades sen in till den nationella sammanräkningen. Bilderna här ovanför är från Karins observatörsresa, från två diametralt olika sorters vallokaler. Fotot längst upp är från staden Kazungula, sex mil från Livingstone. En intressant parentes är att i Kazungula öppnades tidigare i år en smäcker bro över floden Zambezi till Botswana på andra sidan. Detta efter åratal av planering, projektering och konstruktion. En bro som med stor sannolikhet kommer gynna såväl handel som turism i regionen. Hur som helst var det Edgar Lungus förhoppning att denna typ av megaprojekt skulle hjälpa honom att sitta kvar vid makten, men han misstog sig. Vad spelar nya broar och vägar och flygplatser för roll när folket inte har mat på borden? 

Det hade befarats att det kunde bli oroligt efter valet hur utfallet än blev. Svenska ambassaden hade tagit fram en beredskapsplan som om det stundade ett inbördeskrig. I alla svenskars hus hade larmen testats i förväg. Vi uppmanades att bunkra upp med mat, vatten och bränsle ifall det skulle bli upplopp och plundringar. Vi förbereddes på att det i värsta fall kunde bli aktuellt att evakuera oss ut ur landet. Men av allt detta bidde inte ens en tummetott. Numera f.d. president Lungu klagade förvisso redan under valnatten, när han insåg vartåt det barkade, att valet inte var ”free and fair” med motiveringen att hans partifunktionärer jagats iväg från några vallokaler. Det förekom även ett par isolerade incidenter av dödligt våld i samband med valet. Men alla observatörsgrupper tillbakavisade Lungus påståenden – valet var i stort sett exemplariskt. Efter att valresultatet hade offentliggjorts har förloraren enligt lagen en vecka på sig att överklaga. Heder dock åt Lungu att han inte gjorde detta utan till slut accepterade utgången – differensen var liksom för stor för att kunna skojas bort. 

Så folket har talat via sina röstsedlar. Hoppas nu att de har tålamod och låter ”HH” få den tid han behöver med nödvändiga reformer för att vända skutan. Det är inte gjort i en handvändning med tanke på hur djupt Zambia sjunkit. Valresultatet borde även bli en sporre för medborgarna i grannländerna… att det faktiskt går att åstadkomma förändring på demokratisk väg. Även om det tyvärr är svårt att föreställa sig en liknande utgång i vårt gamla hemland Moçambique där korruptionen och valfuskandet har gjort statsapparaten totalt genomrutten. 

En reaktion på ”Folket har talat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s