I kräftans vänkrets

Jag minns inte när vi senast var på en kräftskiva? Många år sedan är det hur som helst. Tack vare goda vännerna Magnus och Maria blev det i alla fall äntligen tillfälle att slurpa i sig kräftor förra helgen. Nästan hela svenskkolonin (närmare trettio personer inklusive barn) hade då bokat in sig på Lake Kariba Inns, en resort vackert belägen vid ”världens största konstgjorda sjö”, Karibadammen. Sjön uppstod, som jag skrivit om tidigare, genom att Zambezifloden dämdes upp när vattenkraftverket byggdes 1955-59. I sjön odlas det mycket fisk, och även kräftor (den australiska varianten Red Claw Crayfish) finns inplanterat sen början av tvåtusentalet.

Mingel runt poolen

Från forskare har det dock kommit oroande rapporter om att kräftorna håller på att förstöra sjöns ekosystem eftersom den inte har någon plats i näringskedjan. Den saknar naturliga fiender, inte ens krokodilerna vill ha den. Inte heller lokalbefolkningen äter kräftor, så tur åtminstone att vi nordbor och kineserna är så förtjusta i detta asätande skaldjur och gör vårt bästa för att decimera populationen.

Magnus och Maria hade gjorde det väldigt fint och tagit med lyktor och andra dekorationer från Sverige. De som ville kunde även tillverka egna hattar av papper. Sen dracks det nubbe och sjöngs snapsvisor för fulla muggar. Det är lite intressant med svenskar i förskingringen… det finns väl inga som går lika mycket ”all in” vid traditionella högtider, och det gäller Lucia och Midsommar lika mycket som kräftpremiären. Undrar egentligen vad de som inte hörde till vårt sällskap tyckte och tänkte om de här högljudda galningarna med små strutar på huvudet? Den enda missräkningen var att kräftorna tog slut tidigare än beräknat. Enligt hotellets restaurangchef hade tydligen fiskarna inte kunnat ta upp de sista burarna för det låg en flodhäst och plaskade just där. Nåja, det är sådana avsteg från planerna man ibland får räkna med i Afrika.

 

5 reaktioner på ”I kräftans vänkrets

  1. Hur smakade kräftorna? Odlas dill i Zambia? Bra att ni och kineserna gör ert bästa för att hålla stammen under kontroll 🙂 Vem kom på att plantera in dem?

    En något udda jämförelse är de problem man har i Everglades med invasive species….speciellt python ormar….något som jag googlat en del och pratat med naturvårdare om. Verkar väl lätt för den enskilde att släppa ut sin orm i Everglades när den blivit för stor…men mindre roligt vilka konsekvenser det får.

    Gilla

    1. Kräftorna var lite taniga jämfört med svenska men funkade bra som substitut, Och dillen odlas lokalt. Vem som planterade in kräftorna vet jag däremot inte.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s