Landssorg? Nä, inte direkt

Zambia var som bekant en brittisk koloni en gång i tiden. Vid självständigheten 1964 blev landet en republik och inträdde i det brittiska samväldet. Den brittiska monarken har dock aldrig varit statsöverhuvud i Zambia, som kung Charles III nu blivit i Kanada, Australien och ett tiotal andra samväldesländer. Av naturliga skäl finns det sen gammalt väldigt nära relationer mellan Zambia och Storbritannien. Brittiska diplomater har exempelvis CD1 på sina registreringsskyltar (Sverige har CD17). Nu efter drottning Elizabeths bortgång tycker jag ändå att reaktionerna varit förvånansvärt ljumna. Allmän flaggning på halv stång påbjöds från den 11:e september till och med idag, den 19:e, när drottningen begravs. Det verkar efterlevas generellt, som vid den svenskfinska ambassadbyggnaden på bilden längst upp.

Idag har presidenten utlyst en nationell sorgedag. Det är dock inte en helgdag så livet pågår som vanligt. Jag har varit både och handlat mat och bytt fläktrem på en verkstad. Det enda sorgedagen innebär är att man ska hålla en låg profil och undvika nöjesaktiviteter. Inte så väldigt betungande alltså. Trots det är det av kommentarer i tidningar och på sociala medier att döma många som tycker att det är för mycket ändå. Att det är ett kryperi inför den brittiska/vita överhögheten. Det påpekas syrligt att det minsann inte var någon sorgedag eller flaggning på halv stång i England när den zambiske landsfadern Kenneth Kaunda gick bort förra året. Ja ja, svårt att göra alla nöjda.

Zambia är hur som helst representerat av landets justitieminister på begravningen i London. President Hichilema är själv i New York på ett FN-möte, vilket bedöms ha högre prioritet för landets relationer.

Det blev ett kort inlägg den här gången, mest för att visa att bloggen inte har somnat in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s