Zambia vs Världen

Zambia är som bekant ett medelstort land inklämt i södra Afrika. Svårt skuldsatt och med fattig befolkning, men tycks vara på rätt väg. Landet gör inget större väsen av sig internationellt, utan tiden har sin gilla gång och man sköter sitt. Fast den bilden stämmer ändå inte riktigt. I dagens globaliserade värld är inget land en isolerad ö. Det finns så många mer eller mindre tydliga kopplingar länder och regioner och världsdelar emellan – och dolda sammanhang därutöver. Något som inträffar i en del av världen kan oväntat slå hårt någon helt annanstans. Zambia har fått smaka på detta sista tiden genom ett par händelser som slagits upp stort i media.

Lemekhani Nyirenda

Den första händelsen berör kriget i Ukraina. Jag har tidigare skrivit om hur ett hundratal zambiska universitetsstudenter hals över huvud fick evakueras från Ukraina när kriget bröt ut. Nu har vi fallet med den begåvade studenten Lemekhani Nyirenda också. Han läste kärnfysik i Moskva sen 2020 och jobbade extra som bud. Polisen hittade narkotika i ett paket han levererade, något han sannolikt inte visste om. Påföljden för honom blev i alla fall nio års fängelse. I november fick den zambiska regeringen och Lemekhanis chockade familj beskedet att han stupat vid fronten i Ukraina redan i september. Vad hade hänt? Ja, ingen vet riktigt. Men uppgifter om att Ryssland (och särskilt den ökända Wagnergruppen) rekryterar straffångar i utbyte mot amnesti florerar, och hans fruktansvärda öde visar att det är sant. Frågorna hopar sig. Visste Lemekhani vad han gav sig in på? Varför informerades ingen i Zambia om det? Den enda kommentar som kommit från ryskt håll är att ”han dog som en hjälte” och att han fått flera utmärkelser. Familjens enda tröst är att hans kropp flögs tillbaks till Zambia så att de kunde ge honom en värdig begravning.

Den andra händelsen är om möjligt ännu hemskare. I Europa läser man ibland om hur flyktingar hittats döda i låsta utrymmen som containers och lastbilar. Nu har det inträffat i Lusaka också. En söndagsmorgon i början av december gjorde invånare i ett bostadsområde i Lusakas utkanter en skakande upptäckt. Dumpade vid vägen låg 28 manskroppar. Alla utom en kvävda till döds. Den överlevande dog även han några dagar senare på sjukhus. Det visade sig vara migranter från Etiopien, med största sannolikhet på väg att smugglas till Sydafrika. Det är ingen isolerad incident. För några år sen hittades 64 etiopier döda, inlåsta i en container lastad på en långtradare i norra Moçambique. Moçambique har länge varit ett etablerat transitland för smuggling av såväl migranter som narkotika, illegalt timmer och elfenben – allt med högt uppsatta politikers och militärers goda minne. Men i och med det pågående kriget mot islamistiska rebeller i norra Moçambique har smugglingsvägarna störts och nya rutter har fått ersätta de gamla. Och det verkar som att en ny väg för trafficking från Afrikas horn till Sydafrika är genom just Zambia. För utöver de 28 döda har många andra etiopier och somalier som befunnit sig illegalt i landet påträffats av polisen. President Hichilema uttalade sig att det inträffade var ”humiliating” för Zambia, och att länder måste samarbeta bättre med teknologi och underrättelsedata för att få stopp på smugglingen. Men stängs en väg öppnas en annan, som det här har visat. Det är för mycket pengar inblandat.

En reaktion på ”Zambia vs Världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s