TAP281 var god dröj

Dags då för sista etappen. Upp tidigt den 7/8 för förmiddagsflighten TAP281 till Maputo. Vid incheckningen får vi kallduschen: planet är 3,5 timmar försenat! Ingen orsak anges, men ryktesvägen hör vi att anledningen kan vara att TAP drabbats av punktstrejker bland både kabin- och markpersonalen (något som det påstås hållas tyst om av PR-mässiga skäl). Konsekvensen blir hur som helst att vi kommer landa ca. 00:30 lokal tid, vilket blir problem eftersom hotellet vi ska bo på första nätterna bara har transferservice till 22. Men ett par telefonsamtal senare har Karin fixat det, dock mot en saftig extra avgift.

Puh!
Puh!

När vi väl kommer iväg är det dock drygt tio timmars lugn flygning, och vi landar på den – reviderade – utsatta tiden. Vid bagagebandet utspelas farsartade scener när väskorna börjar strömma in på det underdimensionerade bandet, samtidigt som majoriteten av våra medpassagerare från Airbusen fortfarande är fast i de snigellångsamma köerna till immigration-kontrollen (vi seglar dock igenom i diplomatfållan). Eftersom nästan inga andra passagerare kommit igenom korkar bandet igen fullständigt och väskor ramlar omkring huller om buller och  bildar stora högar på golvet.

Vi hittar slutligen allt vårt bagage och den förbeställda minibussen kör oss till Hotel Cardoso, ett av Maputos trevligaste hotell där vi valt att bo de två första nätterna för att få en mjuklandning i vår nya hemstad. Under färden slocknar allt ljus i natten utanför bilen; ett av stadens återkommande strömavbrott är ett faktum.

Appropå Cardoso: det var också namnet på Moçambiques mest kände journalist, Carlos Cardoso (ingen koppling till hotellet dock), som mördades år 2000 medan han nystade upp en enorm bedrägerihärva i samband med privatiseringen av landets största bank. Fallet hade trådar ända upp i dåvarande presidentens familj. Precis som Anna Politkovskaja tvekade han inte att avslöja obekväma sanningar som stack i ögat på makthavare, men Cardoso-mordet fick skandalöst nog inte i närheten av samma internationella uppmärksamhet som när Politkovskaja sköts några år senare. Det är fortfarande något av ett nationellt trauma här, likt Palmemordet i Sverige.

Plums i poolen på Cardoso
Plums i poolen på Cardoso

 

3 reaktioner på ”TAP281 var god dröj

  1. Trevligt med er resedagbok. Längtar efter alla era nyheter. Hur tar barnen flytten? Hittar dom kompisar? Har bohaget kommit? Vi njuter i Orsa även om sommarvärmen försvunnit. Hälsningar Ke + Ja

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s