Första helgen

När vi vaknade upp till vår första morgon i Maputo, råkade det även vara Leos nioårsdag. Även om det blev presentutdelning på hotellrummet, och lunch på expat-favoriten Mundos med brownie till efterrätt,  blev det nog inte någon av hans roligare födelsedagar. Detta eftersom vi var tvungna att hasta runt på en rad olika ärenden under dagens lopp.

Lunch på Mundos

Först till operatören TeveCabo för att fixa Internet-uppkoppling och TV-abonnemang, vilket vi fortfarande inte fått installerat när detta skrivs en vecka senare. Sen till svenska ambassaden för att hälsa på de av Karins kollegor som var där. Vidare till norska ambassaden för att träffa Mari som flyttar tillbaks till Oslo och vars bil vi har köpt: en Toyota Prado Landcruiser, från år 2000 visserligen men tuffar pålitligt på fortfarande. Om vi tyckte vår tidigare Subaru halv-SUV var stor, är denna ännu ett snäpp större och tar sig fram överallt, vilket kan behövas.

Landcruiser
Vår ”nya” Landcruiser

Eftersom vi hade fått nyckeln till vår bostad kunde vi även gå förbi och ta en snabbtitt på den. Vi hade möjlighet att välja att bo i hus i villaområdet Sommerschield, men valde istället denna rymliga femrummare på Avenida Friedrich Engels. Avgörande var närheten både till Karins arbetsplats på ambassaden och barnens skola, samt den svårslagbara havsutsikten. Barnen sprang ystert runt i lägenheten för att paxa sina favoritsovrum, medan de vuxna sjönk ner rottingmöblemanget på balkongen. Lägenheten är ”stadsmöblerad”, dvs har en grunduppsättning möbler som ser ut som ett showroom för 10-15 år gammalt IKEA-möblemang, samt ett startkit av bestick och husgeråd. Containern med det bohag vi valt att ta med har inte dykt upp ännu. Förhoppningsvis skeppas den inte till Madagaskar, vilket vi hört talas om har inträffat. Men inget snack om att vi kommer trivas här!

Vår länga. Porten längst bort är vår
Vår länga. Vi bor i porten längst bort till höger
Lägenheten på andravåningen är vår. Barn och bil framför porten
Lägenheten på andra våningen är vår. Barn och bil framför porten
Utsikt från balkongen, I
Utsikt från balkongen, I
Utsikt från balkongen, II
Utsikt från balkongen, II
Utsikt från balkongen, III: stilleben med stjärna och måne
Utsikt från balkongen, III: stilleben med stjärna och måne

Dagen efter lämnade vi hotellet, baxade in samtliga väskor i Landcruisern och rullade i sakta mak (påtvingat pga av osäkerheten att köra i vänstertrafik – ni vet hur det är, vindrutetorkarna sätts på istället för blinkersen) nerför en av Maputos paradgator, Julius Nyerere, tills vi kunde svänga in på vår gata och ta lägenheten i besitting på riktigt. Resten av helgen ägnades åt uppackning och socialt umgänge med kollegor från ambassaden: drink hos biståndschefen Anita, samt middag med Claire och Arnaud vars barn Leo och Stella blir skolkompisar med.

I parken med nya kompisarna Chlea och Melvin
I parken med nya kompisarna Chléa och Melvin
Claire
I köket hos Claire och Arnaud

6 reaktioner på ”Första helgen

 1. Vad härligt och det låter! Hälsa grattis i efterskott till Leo. Även Molly hade en födelsedag som väl inte var den allra roligaste då vi gick upp tidigt för att flyga hem från Kroatien och var alldeles för trötta för att ordna tårta på kvällen. Det blir idag i stället (=dagen efter). När vi kom hem låg det dock en iPad mini och väntade på henne och den blev hon lycklig över! Hälsa familjen!

  Gilla

 2. Härliga bilder, här får ni säkert ett intressant och spännande liv.
  Schysst bil, där får kanske farmor o farfar också plats.
  Vi är kvar i Orsa en dryg vecka till.Omväxlande arbete och
  sällskapsliv förgyller dagarna, men sommaren är nog slut.

  Gilla

 3. Hej! Det är så roligt att läsa om vad ni gör. Lägg gärna ut bilder på hur det ser ut inne i lägenheten.
  Vi var på Gabbis bröllop igår, jättelyckat! Mycket sång o musik. Till och med jag sjöng mitt/vårt tal (med Tina Ullis o Åsa)

  Gilla

 4. Kul att läsa Mårten! Keep up the good work! Har längtat efter facebookuppdateringar men det här var ju mycket bättre :-). Lägenheten verkar ju vara super!!! Hoppas att ni ska finna er tillrätta. Hälsa Leo ett stort grattis från oss alla! Helena (Erik, Liv och Martin)

  Gilla

 5. Hej! Här kommer det jag önskade. Bilder o text om er. Ska bli jättekul att följa. Just nu ligger jag på ett liggunderlag hos en kompis i San Francisco och inser att jag inte är 25 år längre. Jag är stel som en pinne och ryggen värker. Kl är bara 4.51 och jag borde sova. Roligare att läsa vad ni gör istället. 11-12 okt blir det röjarhelg i Orsa. Vi blir en massa skogshuggare och knytis på kvällen. Ska bli riktigt roligt. Ha de så bra/ kram från kusin Stina

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s