School’s out

Torsdag 14/6 innebar ett slut och en början. Slutet på Leo och Stellas andra år på Amerikanska skolan i Maputo, och början på fotbolls-VM i Ryssland. Hur stor peppen än är för den senare händelsen så lämnar vi den dithän än så länge, men får säkert anledning att återkomma vad det lider. Skolavslutningen, däremot, fick för vår del mest fokus på Stella i och med att hon gick ut grade 5, vilket enligt det så kallade IB-systemet som skolan följer betyder att hon gick ut  (”graduated from”) Primary School – som motsvarar svenska låg+mellanstadiet. De hade en fin avslutningsceremoni i skolans aula med sång, avtackningar och bildspel. Sen blev det allmänt kramkalas ute på skolans gård, lyckönskningar inför lovet, och i vissa fall avskedstårar.

Arnaud, Claire, Chléa – lycka till i Tanzania nu

För lite av en sorgens stund är det ju också, eftersom ett flertal familjer på skolan nu lämnar landet och vi, liksom alla andra,  tappar många goda vänner. Exempelvis Karins kollega Claire med familj som efter fem år i Maputo drar vidare mot nya Sida-äventyr i Tanzania. Dottern Chléa har varit klasskamrat med Stella både tidigare på den Skandinaviska skolan och nu på den Amerikanska. (De var ju med redan i ett av mina absolut första blogginlägg som jag skrev på moçambikisk mark). Även två danska familjer som vi umgåtts ganska flitigt med flyttar tillbaks till Danmark. Men så ser verkligheten ut i den situation vi lever i, fast tack vare alla digitala sociala nätverk är det ju lätt att hålla kontakten ändå.

Vi tycker om varandra, seriöst!

Nåväl, sen var det lunchdags och barnen fick välja var vi skulle äta. Det var de väl värda efter ett synnerligen väl genomfört läsår. Även om de gärna trycker i sig pizza och hamburgare när vi går ut och äter, så har de fått en liten udda favorit: en asiatisk finrestaurang vid namn Aska. De har några kycklingrätter som barnen älskar, och då kan ju Karin och jag kalasa på sushi på samma gång.  Sen efter att ha lämnat av Karin på jobbet åkte vi hem och tog det lugnt några timmar innan vi såg Ryssland krossa Saudiarabien i VM’s öppningsmatch.  Nu blir vi kvar några dagar i Maputo innan vi på tisdag åker iväg på den traditionsenliga road trip som vi hittills alltid inlett sommarlovet med. Denna gång står sightseeing i Johannesburg och skidåkning i Lesotho på agendan. Rapport lär komma, prometo.

Avslutningslunch på Aska

En reaktion på ”School’s out

  1. Nu har jag läst i kapp de senaste inläggen. Hoppas ni får en lyckad resa! Och snart ses vi i Stockholm! Välkomna hem

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s