Först kommer ingenting…

…sen kommer ingenting, sen kommer allt på en gång. Det är lite så det känns nu. Vill man få någon form av tjänst utförd här, är det bäst att vara utrustad med gott tålamod, oavsett om det gäller i kontakter med myndigheter eller företag.

Som jag nämnt tidigare var det första vi gjorde efter ankomsten att teckna kontrakt med en fiberoperatör för Internet och TV. Det är nu nästan två veckor utan progress, så igår åkte vi dit på lunchen för att ta reda på vad som egentligen händer. Jag vet inte riktigt vad Karin sa åt dem på sin suveräna portugisiska, men det tog skruv och de lovade att skicka över sina installatörer idag. Och de kom faktiskt nu på förmiddagen!

Döm sedan om vår förvåning när det här också dyker upp samtidigt:

Container
Containern kommer!

Det är alltså  containern med vårt bohag som varit på väg från Stockholm via Antwerpen sedan i mitten av juni. Varje gång vi från vår balkong sett ett fraktfartyg på väg in mot Maputos hamn har vi sagt till oss själva: ”NU kommer vår container”. Men alltid förgäves, tills idag.  Sen, inom 10 minuter efter lastbilens ankomst, dyker även denne upp:

Sheriffen kommer!
Sheriffen kommer!

En MC-trafikpolis som på något sätt sniffat upp denna situationen, och inte gillar att lastbilen i hans tycke blockerar (den nästan obefintliga) trafiken på vår gata. En lätt palaver utbryter innan flyttkillarna kan börja lossa lasten.

Ett liv i lådor
Ett liv i lådor. En av våra vakter (i halvfigur) överser lossningen

I lägenheten blir det smått kaotiskt när flyttkillarna kommer upp med kolli efter kolli samtidigt som installatörerna drar kabel. Men till slut är alla klara med sitt, och vi inser att våra gryende helgplaner på att göra utflykter kan skrinläggas till förmån för uppackning.

För barnen är det dock som julafton när de börjar kika i sina kartonger med alla leksaker, spel, pussel, lego, dockor, gosedjur, sparkcyklar, etc som de mer och mer desperat längtat efter. Även i pappas ansikte spreds ett fryntligt leende vid upptäckten av den där årgångswhiskyn som noga paketerats.

Var är vårt Wii?
Var är vårt Wii?

Ibland kan det dock vara tvärtom; någon dyker upp för att utföra en tjänst man inte ens visste om. Intertek heter firman som är vår ”one stop shop” för allt som rör service och underhåll av lägenheten. En dag dök en av deras killar upp med en ny bidé till ett av våra badrum. Den gamla var tydligen sprucken, vilket vi inte ens hade märkt. En annan gång kom några killar, som skulle serva vårt larm, helt oannonserat. Är man inte hemma sätter de sig och väntar nere hos vakterna, det spelar sen ingen roll om det dröjer timmar.

Det kommer sannerligen att ta tid att förstå hur alla processer fungerar här. Om jag ens någonsin kommer göra det.

Även bilförsäkringen är numera avbockad. Nu återstår att få våra uppehållstillstånd samt diplomatskyltar till bilen.

4 reaktioner på ”Först kommer ingenting…

 1. Vad skönt att allt kommit nu. Det kommer ju säkert kännas mer som hemma med era egna möbler. Lägg upp fler foton när ni börjar komma i ordning.

  Gilla

 2. Låter ju lysande att helgplanerna fick ställas in till förmån för uppackning! Härligt! Var det bara kära grejer eller hade ni köpt några nya grejer till lägenheten som ni fraktade ned med containern? Var det bara pryttlar eller möbler också? Låter som min mamma men bara helt nyfiken ;-)…ska bli kul att se hur ni får till det. O vad skönt att Whiskyn klarade resan! Hälsa familjen!

  Gilla

  1. Kul med dina kommentarer Helena! Bland flyttförmånerna ingick möjligheten att handla momsfritt på bl.a. Ikea så vi var där och storhandlade innan containern skeppades… husgeråd, handdukar, överkast, duschdraperier, armaturer, mattor, och lite annat smått & gott. Nu i efterhand förstår vi inte riktigt varför vi köpte en del av dessa pryttlar. Tur att lägenheten har skåp och garderober i överflöd, så att det går att stuva undan en del av det.. Hälsa alla!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s