Blixtar & dunder, och soliga stunder

Sommaren ska vara här nu, men enligt expertisen är vädret inte riktigt som det brukar så här års. Det borde vara väldigt varmt och med regnskurar varje dag. Och visst, enstaka dagar smäller det till och blir uppåt 35-40 grader, men det har inte stabiliserat sig vid de temperaturerna. Däremellan kan det fortfarande komma svalare dagar. Regnar gör det emellanåt, men långt ifrån varje dag. Ett par nätter har det varit riktigt tropiska åskväder, sådana som det är i Sverige kanske vart annat, vart tredje år på sin höjd. Blixtarna skjuter över natthimlen som blinkande stroboskopljus, och kraften i åskdånet – som förstärks än mer när det ekar mellan de närliggande höghusen – får marken att skaka och en symfoni av billarm att börja tjuta.

Regnen som har börjat falla får även andra konsekvenser. En är att det kläcks mer mygg. Vi märker inte lika mycket av det som i de lägre delarna av staden, men tillräckligt för att till slut ta tag i uppgiften att få myggnät uppsatta i våra sovrum. Så nu har en firma varit här och tagit mått som ett första steg. En annan konsekvens när det regnar mer är att det blir oftare strömavbrott. Hittills har vi varit relativt förskonade från det, men det har blivit värre sista veckorna. Just när jag skriver detta har elen gått för tredje gången idag. Då drar i stället ett dieselaggregat på husets baksida igång, men det genererar inte el till hela lägenheten. Alla taklampor fungerar, och även t.ex kyl och frys som tur var, men väggurtagen i vårt arbetsrum fungerar inte så vårt internet är därmed dött under dessa perioder.

Sätt näsan på Olaf  i Frozen
Sätt näsan på Olaf i Frozen

Annars var det en avkopplande helg med sociala förtecken. Barnen var på kalas med otroligt genomtänkt (filmen) Frozen-tema hemma hos kompisarna Chléa och Melvin som båda fyllt år. Vi hade Clara och Per från skolan, med söner, på lördagsmiddag. På söndagen gjorde vi ännu en lunchutflykt till Catembe på andra sidan Maputo-bukten, denna gång i sällskap med familjen Eriksson-Carvalho som hade farmor och farfar på besök från Sverige.

Med var även Karins Sida-kollega Claes som är på tjänsteresa från Stockholm. Hans resväska försvann vid mellanlandningen i Johannesburg, så han fick följa med hem efteråt för att låna valda delar av min garderob. Skjortorna funkade, men inte byxorna pga något olika midjemått…

Några har undrat om man firar jul här. Svaret är ja, eftersom ungefär 60% av moçambikanerna är kristna. Många butiker har börjat med juldekorationer, och stormarknaderna säljer nu plastgranar och allsköns pynt. Även om vi var i Florida förra året och tjuvtränade lite på att fira somrig jul, kommer det nog att kännas skumt detta året när det handlar om jul på riktigt i vårt nya hemland, och inte någon tillfällig semesterresa. Vi kommer dock att lämna Maputo och styra kosan mot Tofo, en populär strand 50 mil norrut.

Julgran på Spar
Julgran på stormarknaden Premier Spar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s