Upp på banan, in i matchen

Då kan vi lägga jullovet till handlingarna, och rätt skönt är det. Vi har sett och upplevt mycket under dessa lediga veckor, men nu känns det bra att vara tillbaks i ”vårt” Maputo och komma in i vardagsmatchen igen. Framför allt Leo har längtat tillbaks till skolan. Stella har ju klasskompisen Alma på våningen ovanför, men för Leo är det inte samma sak. Det är inte som i Örby där han mer eller mindre spontant kunde springa hem till någon av en handfull kompisar i närmsta kvarteren när leklusten föll på, utan här måste ”playdates” styras upp på ett helt annat sätt.

Nu gör också Skandinaviska skolan än mer skäl för namnet, eftersom till denna terminen har ett danskt syskonpar börjat. Brodern Thor går i Leos klass, så vi får se om de finner varandra. Helt klart kommer det att utveckla Leos engelska, eftersom det verkar vara detta språk de får mötas på.

Ja, det är härligt att vara tillbaks i stan och börja strosa runt på gatorna igen, och återupptäcka alla landmärken. Som t.ex. all enorm fasadreklam. Det verkar som att man medvetet bygger höghusen för att kunna drapera kortsidorna med reklam, och de lokala mobiloperatörerna, bankerna, och öltillverkarna hör till de flitigaste annonsörerna.

... och konkurrenten mCel
mCel…
Vodacom...
… och konkurrenten Vodacom

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett favoritställe jag gärna passerar antingen till fots eller med bilen är Maputos vattenverk, eftersom den omgärdande muren är full med vackra mosaiker.

Vacker mosaik på muren vid Maputos vattenverk...

...notera även på vattentornet
…notera även  mosaiken uppe på vattentornet

När det inte finns några egentliga årstidsväxlingar, utan det är som en konstant sommar året om där bara mängden nederbörd växlar, får man hitta andra markörer för att skilja säsongerna åt. Ett sätt är att studera utbudet hos försäljardamerna som galant balanserar sina fruktkorgar på huvudet. Innan jul var det mycket litchi och mango i korgarna, medan sista veckan har det istället börjat synas dignande klasar med vindruvor. Men eftersom jag inte riktigt är bekväm med att (smyg)fotografera dem, blir det en bild på ett av våra närmaste frukt- och grönsaksstånd istället… fint det med!

IMG_0397

Vädret ja, nu är det riktigt varmt och hög luftfuktighet. Vi har sammanlagt fem AC’s i lägenheten som kommer väl till pass. Och bland det sista vi gjorde innan flytten var att köpa ett par behändiga luftavfuktare, som vi skickade med flyttlasset. De går för fullt nu och vattenbehållarna måste tömmas regelbundet.

30 grader i skuggan på vår balkong, kl 12 idag
30 grader i skuggan på vår balkong, kl 12 idag

I övrigt skakas landet av en stor tragedi just nu. Drygt 70 personer (och siffran stiger) i provinsen Tete har avlidit efter att ha druckit den traditionella drycken Phombe, en slags öl baserad på majs, i samband med en begravningsceremoni. På något sätt har drycken blivit förgiftad under bryggningsprocessen, men om det är medvetet sabotage eller en olyckshändelse har polisen fått i uppdrag att utreda. Tre dagars landssorg är iallafall utlyst, alla flaggor vajar på halv stång och oppositionsledaren Dhlakama, som är stark i Tete, är ute och besöker de drabbade familjerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s