Matglada medföljare

Vi är som tidigare nämnts en del personer i kretsen kring Skandinaviska skolan som är i Maputo inte av egen kraft, så att säga, utan för att vi har en partner som gör en viktig professionell insats här. Vi medföljare har genomgående lite mer fri tid att röra oss med, som vi utnyttjar exempelvis för att tillsammans träna eller ”gå på stan”. Flera gånger i veckan brukar vi även  fika eller äta lunch ihop i lite olika konstellationer. Det här matintresset har nu tagits till nya höjder genom ett initiativ av Stanley, vår svenska ambassadör Irinas make. Stanley, som alltid har ungefär ett dussin projekt på gång, föreslog att vi skulle börja laga lunch ihop, så sagt och gjort: igår tisdag begicks premiären i residensets rymliga och välutrustade kök.

Stanley vid spisen
Stanley trivs vid spisen

Förutom mig och Stanley deltog även Anna, vars sambo är kollega med Karin på svenska ambassaden, samt Deon vars norska hustru är utsänd av Statoil. Stanley hade satt ihop en ambitiös vegetarisk meny med vårrullar till förrätt, linsbiffar till varmrätt och en smaskig efterrätt med banan, passionsfrukt och kokosmjölk. Till detta bakade vi ett mörkt bröd på sirap och pumpafrön också. Jag fick med mig en bit av det hem och Stella sa att det var det godaste brödet hon någonsin smakat, så det blir till att försöka skaffa fram alla ingredienserna nu!

Glada herrar gör efterrätt
(Mat)glada herrar gör efterrätt

De lokalanställda kvinnorna i köket såg lite misstänksamt på oss till en början, och de kändes lite som att vi inkräktade på deras domäner. Men vi lät oss inte nedslås. Utan efter nästan två timmars förberedelser och matlagning kunde vi sen sätta oss till bords och låta oss väl smaka av våra anrättningar, till vilka en flaska Fat Bastard (sydafrikanskt rödvin) lite symboliskt passade som hand i handske. Nu fick vi även sällskap av Daniela som hör till en av flera FN-familjer med svensk koppling i stan. Och efter denna lyckade start på matlagningsprojektet lär det definitivt bli en fortsättning. Det talades om sushi till nästa gång…

Anna hackar råkost till vårrullarna
Anna hackar råkost till vårrullarna
Till bords
Till bords

3 reaktioner på ”Matglada medföljare

  1. Oj vad ambitiöst! Det var säkert jätteroligt och hoppas det var värt 2 timmars förberedelser. Lycka till med sushin

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s