Kalashelg

Både våra barn är s.k. ”sommarbarn”; de fyller år mitt under sommarlovet med några veckors mellanrum. De senaste åren har vi brukat ha ett kalas för Stella i samband med att sommarlovet börjar och ett för Leo strax efter att höstterminen satt igång, men eftersom de nu på Skandinaviska skolan har i princip samma kompisar kunde vi rationalisera det till ett gemensamt kalas. Som så många andra av våra svenskvänner här bokade vi då skolan för att ha vårt kalas i lördags, och på köpet fick vi då hjälp av kokerskan Nilza som bakade smaskiga tårtor och vaktmästaren Atanasio som ställde i ordning och städade.

Långbord

Så hela låg- och mellanstadierna, totalt ca 20 barn, plus några syskon samlades först till fika runt långbordet som hade dukats upp på skolgården. Sannolikheten för regn är inte stor så här års, så det var relativt riskfritt att hålla till utomhus. Det enda störande inslaget var slamret från byggena i närheten, som bara tar paus på söndagarna, som blev ett ackompanjemang till födelsedagssångerna. Sockerstinna efter tårta och läsk blev det bra för barnen med lite uppdrag efteråt, som efter att ha lösts gav ledtrådar till den plats där skatten (godispåsarna) hade gömts. I samband med hämtningen blev det lite festligt för oss vuxna också, då många gärna stannar kvar på en öl eller ett glas vin och lite skvaller om ”det senaste”. Skönt för mig och Karin att pusta ut också i vetskapen om att det dröjer ett år tills nästa gång…

Klassiker - boll i hink
Klassiker – boll i hink
Enbenshoppning
Enbenshoppning
Som final, presentöppning
Som final, presentöppning

Dagen innan, på fredagen, var Stella på ett lite annorlunda kalas. Hennes klasskamrat Daniel, som har autism, har ett specialintresse för supermarkets. Hans föräldrar Ola och Tahia hade därför lyckats få ett av Maputos största varuhus, Premier Superspar, att gå med på att hålla Daniels födelsedagskalas där. De kom till och med och hämtade de uppspelta barnen direkt efter skolan med varuhusets egen minibuss. Inne på varuhuset hade de dukat upp och pyntat och gjort fint direkt innanför entrén, och bakat en enorm tårta i deras eget cafékök. Det var hur lyckat som helst. De hade tydligen aldrig gjort något liknande arrangemang tidigare, så kanske har de fått en ny affärsidé nu…

Kalas på varuhuset
Kalas på varuhuset

En reaktion på ”Kalashelg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s