God fortsättning: Zavora och Swazi

En liten summering av jullovet så här kvällen innan skolan börjar igen. Vi for som sagt till Sverige i en vecka… galet egentligen att resa hela denna väg för så kort tid, men det var det ändå värt för att för första gången på flera år få spendera julen med syskon, kusiner samt farmor och farfar. Vi bodde bra i Tallkrogen i familjen Österbergs hus, samtidigt som de cruisade omkring i Krüger-parken och Swaziland med vår bil. Dagen efter vår återkomst till Maputo åkte vi hela gänget upp till Inhambane-provinsen, till stranden Zavora där vi tog in fem nätter på lodgen med samma namn.

Detalj av Zavora Lodge
Detalj av Zavora Lodge

Större delen av klientelet där var campande och självhushållande sydafrikaner, och de verkade alla väldigt nöjda. Det åttabäddarshus vi hade bokat lämnade dock en hel del i övrigt att önska. Lodgen har bytt ägare ett antal gånger på senare år, vilket tyvärr hade satt märkbara spår i form av eftersatt underhåll. Nä, det var inte något av de trevligare ställen vi bott på, utan att gå in på detaljer.

Sandbyggargänget
Sandbyggargänget

Dock var maten i deras restaurang väldigt god även om servicen i vanlig ordning var irriterande långsam, och stranden ska vi inte glömma: lång och fin och med härliga vågor att kasta sig i. Dessutom ett litet rev nära stranden där det gick bra att snorkla vid lågvatten. En annan bra grej som Zavora ska ha credits för är alla olika aktiviteter för barnen de anordnade. En kväll var det krabbsafari på stranden. En annan gång sandslottstävling (man fick dock bygga vad man ville). Stella och Kajsa Österberg vann med sin konstnärligt fulländade jättesköldpadda, medan Leo i team med Kajsas bröder Jakob och Rickard kom tvåa med sin mer klassiskt influerade borg.

Strandritt. Stella längst bak.
Strandritt. Stella längst bak i truppen.

Vi spenderade en hel del tid på ett annat strandhotell i närheten, där de hade en fin terrass med pool och bar. Man kunde boka hästutflykter där också, så en dag var Stella och några från den andra familjen ute på en timmes ritt.

Zavora fyr
Zavora fyr

Vi besökte även den förvånansvärt välbehållna, och aktiva, fyren i Zavora, där vi tillsammans med fyrvaktaren fick gå  upp de 16 metrarna av spiraltrappa upp till toppen för att beundra utsikten… jag på rätt skakiga ben dock! Sen sista kvällen i Maputo tog vi Österbergarna till Feira Popular, nöjesfältet i Maputo, där dessvärre attraktionerna var nedstängda, men vi kunde åtminstone äta avskedsmiddag på en av alla småställen i gyttret av restauranger där. Efter deras avresa återstod fortfarande flera dagar av lovet då Karin skulle jobba, så jag och barnen bestämde oss på kort varsel att åka iväg till Swaziland,  till ett ställe som vi hört mycket gott om, Mabuda Farm.

Det är ett lantbruk utanför den högt belägna staden Siteki, nära gränsen till Moçambique, som även drivs som bed&breakfast. Där hade vi några fina dagar i lantlig miljö bland hästar, kossor och gårdens sällskapssjuka hundar. Vi tog promenader i de natursköna omgivningarna, och vi var till och med ute på en ridtur allihopa… Leo och även jag för första gången (så vitt jag kan minnas iallafall… ponnyturer på Skansen undantagna).

2016-01-07 07.46.05

2016-01-07 08.13.06

Sahléns i sadeln
Sahléns i sadeln

Nu är det söndagskväll och imorgon drar terminen igång igen, men jag tror vi alla känner oss förberedda och relativt utvilade. Stella och kompisen Alma laddade med att baka muffins idag…

2016-01-10 14.18.18

2 reaktioner på ”God fortsättning: Zavora och Swazi

  1. Jag gillar detta, men kan inte hur man kan visa hur man gillar, så jag kan skriver det istället ❤ 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s