Museum och mello

Har man inget bättre för sig på helgerna, finns det ett och annat museum att besöka. Det Naturhistoriska museet är en klassiker i Maputo, och stadens Konstmuseum är inte illa det heller. Den här helgen tog vi en promenad till det Geologiska museet som är inrymt i en vacker gammal byggnad (ursprungligen en synagoga faktiskt) på Avenida 24 Julho. Det låter kanske inte så spännande, men till och med barnen tyckte det var intressant att se utställningarna över olika bergarter, mineraler och ädelstenar som bryts i landet. Gruvdriften är inte för inte en av Moçambiques viktigaste exportgrenar, trots sjunkande världsmarknadspriser, och en av de största industrianläggningarna i landet är aluminiumsmältverket Mozal strax utanför Maputo.

Stenkul, tyckte barnen
Stenkul, tyckte barnen

Leo, som har fått smak för NO-ämnena i allmänhet och kemi i synnerhet, tyckte det var oerhört spännande att läsa de kemiska beteckningarna för alla olika mineraler i samlingarna. Dessvärre märkte jag att det periodiska systemet inte längre sitter som det ska (så naturvetare jag är), så det blev till att krypa till korset och googla fram en del svar på Leos frågor på min smartphone. Efteråt knallade vi iväg till en rätt nyöppnad restaurang i närheten för lunch.  Vet inte ens vad den hette faktiskt. Nästa gång vill jag gå till Myntmuseet… hoppas kunna återkomma till det.

Framför Geologiska museet
Framför Geologiska museet

Att hela cirkusen runt Melodifestivalen drog igång samma kväll har ju inte undgått de svenska barnen här, och tack vare SvtPlay är det ju inga problem för alla intresserade att följa eländet heller. Trots den sena starten, en timme efter svensk tid, hade vi sammanlagt sex entusiastiska barn fastnitade i vårt TV-rum. Förutom Leo och Stella även Alma och Felice som bor på våningen ovanför, samt Leila och Fatima som båda sov över hos oss efteråt. Hur det gick? Ingen aning…

Äntligen Mello-dax!
Äntligen Mello-dax!

 

 

En reaktion på ”Museum och mello

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s