90-talet lever igen

Ja, då var det dags för årets första stora vuxenfest, tack vare Karins kollega på ambassaden Love. Jag har nämnt det tidigare, men Love växte själv upp som barn/tonåring i Maputo i en Sida-familj. De bodde ju då till och med i den lägenhet vi bor i nu. Nu skulle hans gamla svenska kompisgäng från den tiden komma på besök, och i samband med det bjöd de in till fest med nittiotalstema där alla hitsen från den epoken skulle spelas både live och av DJ. Det band som Love och jag och några till startat fick därmed chansen att göra vår första riktiga spelning, och vi hade repat in ett tidstypiskt set med låtar av exempelvis Radiohead, Pulp, Cranberries, Weezer och – som final – Nirvana.

Fördrink med Claire och Arnaud på vår balkong
Fördrink med Claire och Arnaud på vår balkong

Nittiotalsklädstil var påbjudet, vad nu det innebär? Säckiga jeans och flanellskjorta? Nä, jag körde min vanliga uniform med svarta jeans, band-tshirt och kavaj… det har funkat både på 80-, 90- och 00-talet för min del. Claire och Arnaud kom över för att dricka lite bubbel på vår balkong innan vi gick iväg den korta biten till baren Bairro Bistro där festen skulle vara på deras bakgård. Kan bara sammanfatta det med att det blev ett otroligt ”fett” rockande fram till midnatt. Vår spelning gick riktigt bra, trots smärre malörer här och där. Tappade en trumpinne vid ett tillfälle men knappt någon hann märka det tror jag.

Omgiven av diverse galanta damer
Omgiven av diverse galanta damer

Efteråt stack många iväg till nattklubben Coconuts, vilket var riktigt autentiskt eftersom det i stort sett var den enda klubben i stan som en musikhungrig tonåring kunde gå till på nittiotalet. Vi drog dock i nödbromsen då, och gick hem och avlöste vår barnvakt.

Här är ett par korta liveklipp tack vare personer i publiken med sinnesnärvaro nog att filma.

Cranberries ”Zombie” med Anne som sångerska:

Nirvana ”Smells Like Teen Spirit” med Fabio på sång:

Det här var faktiskt inte det enda kulturella eventet under den gångna veckan. Lite som en löpeld hade nyheten spridits att världens största (enda?) flytande bokmässa skulle angöra Maputos hamn.

Logos Hope - en flytande bokmässa
Logos Hope – en flytande bokmässa

Det är ett kryssningsfartyg vid namn Logos Hope som åker runt i världen med över 5000 titlar i lasten för att sprida lite kulturellt skimmer över sina destinationer.  För mig som kan gå timmar och botanisera i gamla antikvariat lät det här som manna från himlen (vilket det bokstavligen talat visade sig vara). Vi åkte dit ett litet förhoppningsfullt gäng bokmalar, men efter att vi klivit ombord dröjde det inte länge förrän åtminstone min entusiasm dämpades avsevärt. Det visade sig att det hela var ett projekt med kristna förtecken. I grund och botten kanske inget fel i det, men större delen av sortimentet utgjordes nu av böcker om bibelstudier, teologi, relationshandböcker, barnuppfostrings- och självhjälpsdito, allt med utgångspunkt i kristen moral och etik. Nåväl, jag vägrade gå hem tomhänt, så det blev en kokbok med 200 risottorecept samt en uppslagsbok om bergarter och mineraler åt barnen som räddade dagen.

 

4 reaktioner på ”90-talet lever igen

  1. Vi spelade faktiskt ikväll igen på en fest på skolan. Kul för barnen att se sina föräldrar ”rocka”. Fast Leo tyckte det var för högt, stackarn…

   Gilla

 1. Härligt att se! Kul med fest…o ni är ju helsnygga även ”utklädda”!! O kul att höra bandet spela! 200 risottorecept känns som värsta vinsten….kanske inte ifall man ska på 90-talsfest med lågt skurna byxor…men annars så! Hittar du någon god combo får du gärna dela! O som alltid kul att läsa vad ni pysslar med.

  Gilla

 2. – Lärorikt, intressant & spännande att ta del av din blogg som alltid Mårten! Tack för det!
  – Modigt starta ett band! Hejja!
  … Vet inte om en av de senaste ”hälsonyhetsstormarna ” härfrån i höstas nått Afrikas östkust? Ris innehåller tydligen generellt sett stora mängder (?) As (arsenik). Om denna nyhet inkluderar även avorioriset låter jag vara oskrivet. Torde därav troligtvis anses klokt att INTE äta alla 200 recepten på en gång!
  Bra grunda först säkert med att läsa boken om bergsarter. (Blink, blink)
  Glad Påsk-helg! 🐣

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s