Åsiktsdiktatur

Ja, det är åt det hållet det barkar i Moçambique. En hemsk utveckling där röster tystas ned som på ett eller annat sätt kritiserar staten eller regeringspartiet Frelimo (vilket i praktiken är samma sak). Det är ett mönster av skrämseltaktik, misshandel, kidnappningar och mord på personer som på ett eller annat sätt hotar deras intressen. En lång rad av journalister, jurister, akademiker och ekonomer har under senare år fått sätta livet till, och senast i raden var åklagaren Marcelino Vilanculos som förra månaden sköts ihjäl. Han höll då på att utreda den våg av kidnappningar som plågar landet, som med all säkerhet har trådar högt upp i maktsfärerna.

Och gångna helg rullade det på med ytterligare två attacker på personer som vågat utmana regeringen. I lördags den 21/5 var det planerat en större demonstration i Maputo i protest mot regeringen och den skuldkris de försatt nationen i tack vare de hemliga lån i tvåmiljardersklassen (USD) som uppdagats på sistone. Bakom protesten stod en koalition av småpartier, och de hade fått alla vederbörliga tillstånd innan Maputos borgmästare på lösa grunder förbjöd demonstationen då det enligt honom fanns oklarheter i t.ex. vilken väg de skulle marschera. Men för att riktigt visa var skåpet skulle stå gjordes även ett kidnappningsförsök på en av huvudorganisatörerna. Han undkom men blev svårt misshandlad.

I måndags bortrövades akademikern José Jaime Macuane, som förutom att vara verksam på Eduardo Mondlane-universitetet i Maputo även är politisk kommentator på den oberoende TV-kanalen STV. Den talkshow som Macuane deltar i är känd för att inte skräda orden i sin kritik av regeringen. Kidnapparna släppte sedermera av honom strax utanför Maputo och sköt två skott i vardera ben, med det uttalade syftet att förlama honom. Minns då även förra årets avrättning på öppen gata av författningsexperten Gilles Cistac (även han verksam på samma universitet) efter att han uttalat sig till förmån för oppositionspartiet Renamos krav på att få styra i vissa provinser. Ytterligare andra akademiska dissidenter har tvingats gå i landsflykt efter hot- och skrämselkampanjer på sociala medier.

En av de större dagstidningarna, oberoende O País, hade igår en ledare med titeln ”byggandet av en stat (eller ett tillstånd, av portugisiskans dubbeltydiga estado – jmfr engelskans state) av fruktan”.  Och det är där Moçambique har landat nu… skenbart en demokrati, men i grund och botten en åsiktsdiktatur. För några år sedan en ekonomisk raket, nu såväl finansiellt som moraliskt bankrutt; tyngd av en enorm skuldbörda, sjunkande råvarupriser och sinande turism. Lägg därtill den svåraste torkan på mycket länge och en eskalerande väpnad konflikt som driver flyktingar i tusental över gränsen till Malawi. Vad var det nu president Nyusi sa vid sitt installationstal för 1,5 år sedan… ja visst ja, det var något om att ta krafttag mot korruption, orättvisor och nepotism. Jo tjenare – men han tycks även vara bakbunden av starka krafter som verkar i det fördolda inom partiet.

Det var iallafall skönt att IMF’s generalsekreterare (eller vad hon kallas) Christine Lagarde tog bladet ifrån munnen i en intervju häromdagen och sa rakt ut att de uppdagade hemliga lånen går att koppla till korruption. ”Alla” vet ju att det är så, att ex-president Guebuza och en krets nära honom har berikat sig själva, men ingen säger det öppet av rädsla för repressalier.  Lagarde bör dock inte behöva oroa sig för att bli kidnappad eller misshandlad.

 

En reaktion på ”Åsiktsdiktatur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s