The blomstertid now kommer

Torsdag 15:e juni 2017. Denna dag fullbordade våra barn sitt första läsår på den amerikanska skolan i Maputo, och vi kan nog konstatera att det har gått över förväntan. Leo var t.ex. en av två elever i sin årskurs, tillsammans med norska Freja, som fick ett diplom för  väl utförda studier i matematik. Stella har gått på ett stödprogram i engelska kallat ESOL – English for Speakers of Other Languages. Hennes fröken där, Miss Katie, har öst beröm över hennes utveckling, och det är lite häftigt att höra hur Stella brer på med amerikanskt uttal när hon nu ganska obehindrat pratar engelska. Något mer ESOL behövs inte nästa läsår. Avslutningen idag var dock rätt avslagen… som en vanlig skoldag fast eleverna slutade vid lunch, utan några speciella högtidligheter förutom avtackningar av lärare som slutar.

Kalas i Sommerschield-parken

Efter avslutningen var Stella iallafall bjuden på kalas i Sommerschield-parken. Det var hennes klasskamrat Maria som nu flyttar till Portugal som bjöd alla tjejkompisar på pizza och tårta där. Även Leo hade många kompisar som var där, så det blev ett trevligt avslut innan alla drog iväg åt olika håll. Parkens officiella namn är Parque dos Cronistas (Krönikeskrivarnas Park), men eftersom den ligger mitt i Maputos burgna villaområde Sommerschield kallas den i folkmun  rätt och slätt för det mer prosaiska Sommerschield Park. Den är väldigt populär framför allt på helgerna bland barnfamiljer. Det ligger en bra italiensk restaurang där, vars glass inte minst lockar. Och i motsats till en del andra av stadens parker är det OK för barnen att rasa runt på sparkcyklar, skateboards etc längs gångarna.

För oss återstod att gå hem och packa kappsäckarna, dock inte för att åka upp till Sverige ännu. De flesta av våra expat-vänner här kan inte nog snabbt hoppa på första bästa flyg till sina ursprungsländer, medan vi, precis som våra två föregående år, vill använda några veckor av vår ledighet till att upptäcka mer av denna region. Imorgon bitti sätter vi oss därför i bilen för att köra upp till den mytomspunna nationalparken Gorongosa, som ligger mitt i landet. Något som vi hade planer på redan förra året, men då gick det inte eftersom det pågick stridigheter i området. Nu är det dock sedan ungefär ett halvår utlyst vapenvila mellan FRELIMO och RENAMO och den ser ut att hålla, ta i trä. Att köra raka spåret till Gorongosa kräver två övernattningar för att få drägliga dagsetapper, medan vi gör en längre tur som även kommer ta oss igenom delar av Sydafrika och Zimbabwe. Vi beräknar att vara tillbaks om tolv dagar om allt går som planerat, så därefter får jag avlägga rapport i ett nytt inlägg.
Até lá – vi ses då!

Road trip 2017 (medsols varv)

3 reaktioner på ”The blomstertid now kommer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s