Cold Case Hammarskjöld

Det har varit internationell filmfestival i Lusaka. Öppningsfilm var Cold Case Hammarskjöld, en dokumentär där den danske regissören tillsammans med en researcher (en före detta Sida-kollega till Karin) försöker ta reda på vad som egentligen hände vid den flygkrasch som tog Dag Hammarskjölds och många andras liv i september 1961. Var det sabotage, nedskjutning, fel på flygplanet, ”den mänskliga faktorn”? Varken FN, UD eller någon annan har kommit fram till något slutgiltigt svar trots åtskilliga kommissioner och utredningar. Men fler och fler omständigheter har dykt upp som pekar på att det verkligen var ett attentat och filmteamet sparar ingen möda för att vända på alla stenar och intervjua hittills ohörda vittnen. Och visst, de personer som såg planet gå ner utanför Ndola i norra Zambia är samstämmiga i att det brann redan i luften och att det fanns ett annat jetplan i närheten. Här finns en klar parallell till flygkraschen 1986 som dödade Mocambiques första president Samora Machel, där det också är höljt i dunkel om olyckan berodde på pilotmisstag eller sabotage. Konspirationsteorierna flödar…

Dag Hammarskjöld, FN’s andre generalsekreterare

Bakgrunden var avkoloniseringen av Afrika, där Hammarskjöld hävdade alla afrikanska staters rätt till suveränitet. Bara det nog så kontroversiellt i den tidseran. Kongo blev självständigt 1960 då Belgien lämnade landet efter nästan hundra år av systematisk plundring och folkmord. Det blev genast kaos. USA och Sovjet använde Kongokrisen som ett redskap i sitt ”kalla krig”. Den sydligaste regionen Katanga, som gränsar mot Zambia, bröt sig loss och förklarade sig självständigt. Katanga var och är extremt mineralrikt, där fanns exempelvis världens största urangruva – som hade försett Hiroshimabomben med uran. Belgarna behöll kontrollen över denna region eftersom de hade enorma affärsintressen investerade i gruvindustrin där. Den nye kongolesiske premiärministern Patrice Lumumba sökte stöd först från USA och sen från FN för att ta tillbaka Katanga med våld. FN skickade dit lite trupper, bland annat bidrog Sverige med soldater, men Hammarskjöld ansåg att konflikten var en intern angelägenhet i Kongo och därför fick FN-trupperna inte ingripa. Lumumba vände sig då vidare till Sovjet där han fick bättre gehör. Men därmed skrev han under sin egen dödsdom, USA och Belgien såg nu den sovjetvänlige Lumumba som ett hot och han mördades i januari 1961. FN försökte sen mäkla fred mellan parterna, men förgäves. Striderna, som nu involverade FN-trupper på Kongosidan och horder av belgiska legosoldater på Katangasidan, fortsatte. I september -61 skulle Hammarskjöld flyga till Ndola för att träffa Katangas ledare Moise Tshombe, men som vi vet kom flygplanet aldrig fram.

Karins gamla Sida-kollega Göran fram i båten, på jakt efter sanningen

Så vitt jag vet har filmen visats i Sverige också, men jag ska väl inte spoila alltför mycket av handlingen för den som ännu inte har sett den. Det är svårt att veta exakt vad som är sant och falskt i det här fallet, men det framstår tveklöst som att det verkligen fanns en spretig konspiration för att mörda Hammarskjöld. Där förekommer CIA, brittisk underrättelsetjänst, belgiska legoknektar och inte minst – vilket kanske är filmens stora scoop – en hemlig, rasistisk sydafrikansk paramilitär organisation. Och där gled filmen ett tag iväg från ämnet Hammarskjöld. För den kunde även avslöja att den här sydafrikanska organisationen via påstått filantropiska hälsokliniker i såväl Sydafrika som Moçambique medvetet spred Hiv-viruset bland de fattiga. Målet var att utrota så stor del av den svarta befolkningen som möjligt. Där finns säkert stoff för en uppföljande dokumentär. För oss återstår nu att åka till Ndola och besöka det minnesmonument till Dag Hammarskjölds ära som är rest där. Dit är det ungefär 35 mil enkel väg så det blir en bra helgutflykt.

Katanga, eller Wakanda?

Helt orelaterat till Hammarskjöld, men nu när jag läst på en del om Kongokrisen och utbrytarregionen Katanga kom jag osökt att tänka på Marvel-filmen Black Panther som utspelar sig i den fiktiva afrikanska staten Wakanda. Smaka på det… Katanga – Wakanda, låter ju snarlikt, eller hur? Wakanda hade byggt sina enorma rikedomar på metallen vibranium, precis som verklighetens Katanga var oerhört rikt på uran. Wakanda har placerats på lite olika ställen på den afrikanska kontinenten, men efter att ha googlat lite verkar det som att upphovsmännen till Black Panther verkligen hade Katanga som inspiration. Ursprungsserien som filmen bygger på kom 1966, bara några få år efter Kongokrisen. Ja ja, bara ännu en av dessa små tvärkulturella korrespondenser som jag tycker är så fascinerande.

2 reaktioner på ”Cold Case Hammarskjöld

 1. Nyheterna på radion idag hade ett inslag om flygolyckan med
  Hammarskjöld.Biskop Hammar har forskat i caset och fått fotografier
  från vraket med skottskador. Jag hade just läst din blogg när jag fick höra det här..
  Eftersom jag träffade Hskjöld 1960 skulle det vara intressant att se filmen.
  Vet du vem som producerat den?

  Gilla

 2. Nu har jag sett filmen som svt play har i tre delar (ligger ute nu!). Bra sammanfattning du fått till utan att spoila! Materialet var mycket intressant men jag hade svårt med formen och sättet den berättades på. Jag har nog missat denne Mads Brüggers storhet…den typen av upplägg i dokumentär är det i mitt tycke nog endast Michael Moore som fixar. Det blev spretigt och för mkt fokus på hans person. Saknade att få höra mer från Göran Björkdahl (som ju faktiskt blev hyschad på två ställen, vilket störde mig kopiöst)…men med det sagt så hoppas jag att man gräver vidare i båda spåren.

  Saknade att få en ordentlig intervju med denna Maxwells fru bland annat…o har man verkligen hittat flygplanet så gräv!…. Det kändes som om det fanns mkt mer material som kunde visats exempelvis av journalisten som haft kontakt med Maxwell….Men ändå sevärd är mitt betyg!….för övrigt intressant observation av dig om Wakanda.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s