Kariba

Så hade vi redan hunnit fram till vårt första zambiska skollov. Saknaden efter Moçambiques kustlinje gjorde att vi valde att åka några dagar till den lilla staden Siavonga vid Karibasjön, som (har jag nu fått lära mig) är världens största vattenreservoar. För sjön uppstod när man på femtiotalet dämde upp Zambezifloden för att bygga ett vattenkraftverk. Eller i själva verket två. För floden utgör gräns mellan Zambia och Zimbabwe och respektive land har en egen kraftstation på sin sida av dammen. Bägge länder får en stor del av sin elkraftsproduktion från dammen, och längre nerströms i Zambezi, i Moçambique, finns ju det ännu större vattenkraftverket Cabora Bassa. Vi hade fått tips om ett trevligt hotell, Lake Kariba Inn, där vi stannade tre dagar och hade det lugnt och skönt med bad i poolen och lite tennis på deras förvånansvärt gedigna bana. Dessutom väldigt god mat, inklusive utmärkt fisk och skaldjur (äntligen!) från sjön.

På hotellrestaurangen. Ser nästan ut som havet i bakgrunden…

Ett besök på dammen var ju givet också. Man lämnar alltså Zambia då och måste visa passet i gränsstationen, där man fick ett specialtillstånd för att köra ner till dammväggen och parkera där. Men man fick inte köra vidare in i Zimbabwe. Sen kunde vi promenera runt där, som Karin och Leo på bilden längst upp. Dammen är ungefär 580 meter lång och 128 meter hög – rätt imponerande faktiskt. Men som sagt, den är över sextio år gammal nu och det har funnits farhågor om att den gamla konstruktionen ska kollapsa. Enligt undersökningar har stöttande delar blivit underminerade under årens lopp. Just nu är vattennivån väldigt låg eftersom det regnat så dåligt, så för tillfället lär det inte vara någon risk. Men vem vet vad som händer i framtiden, med ansvaret för dammen vilandes hos två länder varav åtminstone det ena med katastrofalt dåliga finanser. Senaste åren har Zimbabwe tvingats ta stora lån från Kina för att kunna uppgradera sin del av anläggningen. Skulle det otänkbara hända blir det en katastrof av bibliska proportioner. Flodvågen skulle svepa med sig Cabora Bassa-dammen på sin väg mot havet, och växa sig så väldig att även delar av Madagaskar skulle översvämmas. Men redan innan dammbygget satte igång skedde en annan typ av katastrof när 57,000 personer från Tonga-folket med tvång förflyttades från sin bördiga mark i Zambezis dalgång. Enligt den officiella historieskrivningen fick de ett bättre liv efteråt, med bättre tillgång till skolor och sjukvård och frikostiga lån för att börja odla. Men i själva verket lever de flesta efterlevande ännu idag i yttersta armod i en torr, ofruktbar landsände. Verkligen utvecklingens baksida…

En halv kilometer damm. Zimbabwe i bakgrunden.
Zambezi nedströms från dammen

Sen vi kom tillbaks hem har resten av lovet ägnats åt uppackning av vårt flyttlass från Sverige, som till slut anlände efter så många veckors försening att jag tappade räkningen på dem. Vår container hade av olika samverkande olyckliga omständigheter fastnat i Durban. Den här gången var containern så pass stor att långtradaren som fraktade den sista etappen från hamnen i Beira, Moçambique, inte kunde komma in på vår lilla gatstump. De fick lasta över allt flyttgods på en mindre lastbil innan den kunde köra in på vår uppfart. En hel del hopskruvande av nya IKEA-möbler har det blivit senaste dagarna, och även montering av mitt hett efterlängtade nya digitala trumset.

Omlastning på stora gatan

7 reaktioner på ”Kariba

 1. Som vanligt mycket intressant och informativt. Fanns alla skruvar och beslag i IKEA-paketen med och även den lilla nyckeln – lösningen på alla problem? Dammen påminner om Hoover-dammen som vi besökte tillsammans med Fredrik på 80-talet. Jan

  Gilla

 2. Roligt att läsa ikapp lite om livet i Zambia. Det såg ju ut som ett härligt ställe ni var på vid dammen. Hoppas verkligen dammen håller många år till!!
  Hälsa alla

  Gilla

 3. Har också sett Cold Case Hammarskjöld – bra dokumentär och väldigt intressant om Sydafrikas legosoldater och deras kamp mot de svarta afrikanernas frihetskämpande.

  Gilla

 4. Intressant läsning…60 år låter gammalt….såg Vetenskapens värld om dåligt underhåll av broar och det var inte precis upplyftande…vet du om det finns några planer på renovering och mer underhåll från Zambias sida / internationell hjälp/ lån från Kina? Var tvungen att kolla kartan noga för att förstå vidden av den potentiella katastrofen du beskrev. Knappt så att man kan ta in det ens med en livlig fantasi. Såg i alla fall att något är på gång för Cabora Bassa i alla fall…även om det mest verkade vara generatorerna i detta uppdrag.
  https://www.sweco.se/nyheter/press/2019/sweco-anlitas-for-renovering-av-stort-vattenkraftverk-i-sodra-afrika/

  Gilla

  1. Hej! Ja, det är renoveringsarbeten igång sen 2017 som finansieras främst av EU, Världsbanken, Afrikanska Utvecklingsbanken, men även Sverige är med på ett hörn. När det blir klart vet man inte riktigt, det är i vanlig ordning försenat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s