Svenska skolan

Det fanns en tid när svenskar strömmade till Afrika i sådan omfattning att det växte fram behov av skolor lite varstans på kontinenten för alla medföljande svenskbarn. Det var missionärer, volontärer, bistånds- och solidaritetsarbetare som kom med sina familjer under kortare eller längre perioder. Svenskskolorna blomstrade och hade i vissa fall uppemot hundra eller fler elever. Så är inte situationen längre. Sviktande elevunderlag har gjort att de flesta av skolorna omvandlats eller lagt ner undervisningen. Så vitt jag vet är det bara skolorna i Maputo och Nairobi som ännu lever kvar enligt klassiskt snitt. Den senare är fortfarande stor då de har gymnasium med internatboende, som blivit populär bland i Sverige boende ungdomar att ta ett utbytesår på. I Addis Abeba finns den svenska skolan kvar, men har omvandlats till en internationell skola med engelskspråkig undervisning för att attrahera fler elever. I Dar Es Salaam har den gamla svenska skolan blivit en nordisk ”social” klubb, förvisso med förskola och vissa eftermiddagsaktiviteter för skolbarn. I Johannesburg finns en svensk sektion på den amerikanska skolan AISJ som erbjuder svenskundervisning.

Svenska skolan, Lusaka

Här i Lusaka finns också en svensk skola sen gammalt, belägen en kort promenad från den svenska ambassaden. Men det finns ingen regelrätt undervisning längre, förutom kompletterande svenskundervisning för barn och ungdomar som läser svenska på distans. Men skolan fungerar ändå som ett socialt nav för den skandinaviska kolonin. Traditionella högtider som Valborg och Lucia firas här. De har en bastu – kanske inget man längtar efter så här års dock. Där finns ett bibliotek med svensk litteratur och även ett kafé: Café Stockholm – där man kan köpa kanelbullar, kärleksmums och köttbullsmackor med rödbetssallad (bakat på surdeg förstås). Föreståndare är Benita och Yngve, ett äldre par som bott länge i stan. På skolan försiggår även en hel del kulturell verksamhet… filmvisningar, konserter, dansuppvisningar och liknande.

Bach in the street

Helgen som gick hamnade vi på vårt första evenemang där då duon Bach in the Street (”kända från TV”) uppträdde. De består av Semmy, en virtuos som spelar Bach på violin, medan den andre killen, Maele, improviserar street dance till musiken. En udda kombination som ändå funkar. Detta var tydligen avslutningen på en tvåveckorsturné som tagit dem till skolor runt om i Zambia, där de verkade ha haft stor framgång med sin föreställning bland skolbarnen. Kul inte minst med att vara på den här tillställningen var att träffa en del av de andra svenskar som finns i Lusaka, utöver Karins kollegor på ambassaden.

En reaktion på ”Svenska skolan

  1. Svenska skolan i Nairobi var med på gymansiemässan som vi var på för ett par helger sedan!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s