Kul mot jul

Det lackar mot jul och livet går på högvarv. I skolan är det hektiskt med prov och inlämningsuppgifter som ska vara klara innan jullovet. Leo har fullt upp med att skicka in ansökningar till olika universitet. Just nu är det julmarknader på löpande band, och äntligen har vi börjat få lite besökare efter att alla pandemirestriktioner upphört!

Karin och Sofie vid huset de bodde i för 30 år sen

Först kom Karins gamla kompis Sofie och hennes son Pontus på besök. Karin och Sofie var del av en grupp nordiska volontärungdomar som 1992 bodde ett halvår i byn Malambayama, ett par timmar från Lusaka. De undervisade, byggde latriner, reparerade hus, och fick minnen för livet. Nu 30 år senare for de tillbaks på vinst och förlust. Att komma dit var väldigt emotionellt vad jag förstår, även om de inte träffade några de kände från den tiden. Efter några dagar i Lusaka tog Sofie och Pontus bussen till Victoriafallen innan de flög vidare till Kapstaden.

Besök på Jarmy skola

Med lite överlapp kom dessutom styrelsen för Kalingalinga på besök. Jag har skrivit om denna svenska hjälporganisation tidigare, som sponsrar skolgången för elever från utsatta familjer. Även om den nya regeringen slopat skolavgifterna, så kan många barn ändå inte gå till skolan eftersom skrivböcker och skoluniformer fortfarande kostar pengar. Små utgifter för oss, men oöverstigliga kostnader för många zambiska familjer. Den här skolreformen har dock fått ett par bieffekter. Fler barn blir nu inskrivna i skolorna vilket leder till platsbrist i redan överfyllda klassrum. Och skolavgifterna som tidigare gick direkt till skolorna ska ersättas av utbetalningar från skolministeriet som aldrig kommer, fick vi höra vid våra skolbesök. Så trots regeringens lovvärda satsningar på utbildning är allt inte en dans på rosor, ännu i alla fall. Men det tar säkert tid att trimma in de nya rutinerna.

Thomas klipper bandet på Northmead. Klassrummet har 25 nya skolbänkar donerade av Kalingalinga
Några av de äldre eleverna på Northmead-skolan sponsrade av Kalingalinga

Jag hade satt ihop ett program till gruppen, så att det utöver de två skolbesöken blev smakprov på lite av det bästa Lusaka har att erbjuda. Nationalmuseet, 37D Gallery, Kabwata hantverksmarknad och några av de bästa restaurangerna. På ambassaden berättade Karin och kollegan Susanna om det svenska biståndet i Zambia. Men att komma till de två skolorna, Northmead och Jarmy, var förstås höjdpunkterna. Att se med egna ögon den skillnad bidrag från svenska företag och privatpersoner gör för ett hundratal elever som annars inte kunnat gå i skolan. Att möta tacksamma rektorer, lärare och föräldrar gör en väldig ödmjuk. På Northmead var det just då inskrivning av 7-8-åringar som vill börja skolan. Nu med de slopade skolavgifterna klarar de inte av att ta emot alla utan får hänvisa till andra skolor. Redan nu har de i vissa klassrum över hundra elever samtidigt som måste sitta direkt på golvet.

ZADS, nu åter i sin forna glans
Julmarknad på Sugarbush Farm

Och så var det som sagt den ena julmarknaden efter den andra. Den största är ZADS som nu åter höll till på Polo Cross Club strax utanför stan (ja, hästpolo är fortfarande en rätt stor sport så här i det brittiska samväldets utkanter). De senaste två åren har de pga Coronarestriktioner tvingats köra minivarianter i en butikslokal. Strikt talat är det ingen julmarknad utan en mötesplats för det bästa Zambia har att erbjuda inom konst, design, hantverk, mat & dryck. Men det är ingen vågad gissning att många ordnar sina julinköp där. Sen var det julmarknad på vår skola i fredags och i lördags var det den så kallade Dutch Market som arrangeras av ett lokalt kapitel av den holländska reformerta kyrkan. Som avslutning på helgen bjöd söndagen på marknad på Sugarbush Farm i mysig trädgårdsmiljö.

 

 

3 reaktioner på ”Kul mot jul

 1. Verkligen intressant och trevlig läsning. Stort tack Mårten för alla dina insatser för skolbarnen och arbetet i Kalingalinga! Och för en toppentid i Lusaka med dig som superguide. / Anders

  Gilla

 2. Hej Mårten! Alltid kul att läsa dina inlägg. Hoppas att ni alla har det bra. Är Leo redan klar för universitetet, oj, vad tiden går.

  Här äntligen lite kallt. Och jag väntar på en höftoperation. Men annars allt bra.

  Kramar till er alla! Och God Jul, så klart!!!

  Eva

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s