Maputo: art deco-staden

Vi har ett behagligt liv här. Fantastiskt boende, nära till hav likväl som till vildmark, sommar året om, givande umgänge med många sociala sammankomster, nöjda barn. Listan kan göras ännu längre. Vi har sålunda ingen rätt att klaga, men icke desto mindre blir man deppig över hur vissa saker sköts i landet.

Valet exempelvis. Även om regeringspartiet Frelimo förklarats som vinnare är den slutliga sammanräkningen inte klar, och oppositionen vägrar godkänna resultatet pga utbrett fusk och försvårande för folk att rösta, framför allt i distrikt där oppositionen är stark. Det är liksom så ingrott i systemet att det ska fuskas, trots att alla möjliga observatörer och journalister finns närvarande. Det Karin och hennes kollegor fick se under sin valövervakningsmission gör en så ledsen å medborgarnas vägnar; de som köar i timtals för att få lägga sin röst, bara för att i ett senare skede få sin röstsedel förstörd om den lagts på ”fel” parti. Eller valurnor som ”stuffats” fulla med Frelimo-röster. Suck!

Sen det här med det eskalerande tjuvskyttet i nationalparker i regionen, där merparten begås av moçambikanska gäng uppbackade av ligor från Sydostasien (där noshörningshorn är mer värt än både guld och kokain). Trots påtryckningar och hot om sanktioner från det internationella samfundet gör regeringen ingenting, säkerligen för att vissa personer på höga poster får sin beskärda del.  Och så har vi alla de småbrukare som körs iväg för att ge plats åt utlandskontrollerade plantager… och de lokala fiskarna vars fångster stadigt minskar eftersom fiskerätter sålts ut till internationella koncerner vars fartyg ligger en bit ut i havet och trålar med industriell effektivitet. Det kortsiktiga resultattänkandet härskar, på bekostnad av långsiktigt hållbarhetstänk.

När sådana tankar blir för påträngande får man istället försöka hänge sig åt det positiva och vackra som naturligtvis också finns här, även om man ibland måste skrapa på ytan och pilla bort flagorna för att komma åt det. En hjälpare i nöden är Maputo a pé, en organisation som arrangerar guidade fotvandringar i staden, ofta med konst- och kulturteman.

Härom veckan var vi några stycken som hängde med på en sådan tur, som den gången hade art deco-tema. Art deco? Jo, det var en designinriktning som blev populär under mellankrigstiden, och som var starkt påverkad av kubism, futurism och liknande ismer på modet just då. I många afrikanska städer hittar man exempel på art deco-arkitektur, ett tydligt spår som kolonialmakterna lämnade efter sig. Maputo t.ex, har otroligt många byggnader i denna stil. Flera som jag passerat nästan dagligen utan att tänka på det, förrän vår guide, Walter, påtalade det. En verklig ögonöppnare, för nu ser jag det överallt. Karakteristiskt är byggnadernas ganska vilda mix av geometriska former… räta linjer blandat med bulliga utbyggnader. För att vara ”true” art deco ska det egentligen vara platt tak också, men det tummar man lite på här för att inte få bassänger på taket under regnperioden. En del byggnader kunde ha fungerat som kulisser i någon science fiction-film från sextiotalet.

Sammantaget var det en väldigt givande vandring som inte bara kom att handla om arkitektur, utan också om kultur i stort, historia och om att leva här. Nedanför är en liten exposé över några av byggnaderna vi passerade, samt några jag fotat vid andra tillfällen.

Ambassad-art deco: det rosa höghuset inrymmer Portugals beskickning med personalbostäder
Ambassad-art deco: det rosa höghuset inrymmer Portugals beskickning med personalbostäder
Akademi-art deco: musikhögskolan
Akademi-art deco: musikhögskolan
Sport-art deco: fotbollsklubben Clube Ferroviário's lokal
Sport-art deco: fotbollsklubben Clube Ferroviário’s lokal
Kontors-art deco
Kontors-art deco
Privatvilla-art deco
Privatvilla-art deco
Dagis-art deco: förskolan Nyckelpigan.
Dagis-art deco: förskolan Nyckelpigan.
Kultur-art deco: Cine Africa
Kultur-art deco: legendariska Cine Africa
Urinoar-art deco: offentlig toalett utanför tågstationen
Urinoar-art deco: offentlig toalett utanför tågstationen
Kyrko-art deco: Maputos katedral
Kyrko-art deco: Maputos berömda katedral

2 reaktioner på ”Maputo: art deco-staden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s