Det politiska våldet visar sitt fula tryne

Förra veckan hände det i Moskva, när Putin-kritikern Boris Nemtsov sköts på öppen gata. Igår morse hände det i Maputo, när juridikprofessorn och konstititutionsexperten Gilles Cistac mördades utanför ett kafé inte alls långt från barnens skola. Ett kafé där jag själv fikat och lunchat ett flertal gånger.  Vi passerade förbi där med bilen idag, och såg en hög av blommor och ljus på platsen.

Även om Cistac var välkänd erkänner jag gärna att jag inte hade hört talas om honom tidigare, men det har ändå tagit mig och alla andra här mycket hårt. Som namnet antyder var han fransman men naturaliserad moçambiker sen länge, och som sagt professor i juridik på det mest ansedda universitetet i Maputo. Varför det skedde, och vem som utförde det, vet man inte ännu, men det fanns en hotbild mot honom sen en tid tillbaks.

Bakgrunden är efterspelet till valet i oktober, då FRELIMO-partiet (som vanligt) segrade, dock efter rejält fuskande (som vanligt). Oppositionspartiet RENAMO vann emellertid majoritet i flera provinser i de centrala och norra delarna av landet, och den högröstade partiledaren Dhlakama har efter valet krävt självstyre i dessa provinser. Från regeringens sida har man deklarerat att en sådan autonomi strider mot konstitutionen och skulle kräva en grundlagsändring… något som naturligtvis inte skulle röstas igenom av FRELIMO-majoriteten i parlamentet.

Men för några veckor sedan klev tydligen Cistac in i debatten och hävdade att det inte alls stred mot konstitutionen, utan att det fanns sätt att lösa detta på. Vilket naturligtvis inte var populärt i maktens högsta kretsar, och efter det uttalandet hade han hotats på sociala medier. Nu visade det sig inte vara tomma hot.

Stämningen påminner nu om den för 15 år sedan då journalisten Carlos Cardoso mördades i Maputo. Det hänger liksom en gnagande osäkerhetskänsla i luften om vad som ska hända härnäst. Cardoso hade då avslöjat en omfattande banksvindel som förgrenade sig ända upp bland näringslivstoppar och politisk elit, och fick för det betala med sitt liv.

Idag såg man som alltid poliser på Maputos gator utförandes fartkontroller, för att på så sätt håva in böter eller ännu hellre en liten muta i egna fickor. Hoppas bara att det finns tillräckligt många andra som satts på det här fallet. Den politiska situationen var tillräckligt bräcklig ändå, redan utan det här dådet.

Inga bilder den här gången, men här är en länk till den oberoende dagstidningen O País skakande framsida från idag: http://opais.sapo.mz/index.php/politica/5354.html

3 reaktioner på ”Det politiska våldet visar sitt fula tryne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s