Avslut både här och där

Nej då, jag ska inte sluta skriva på bloggen, men det får bli det här inläggets tema eftersom det varit olika sorters avslut sista tiden. Exempelvis får sommaren sägas vara över i Moçambique för den här gången. Det är fortfarande varmt och skönt under dagtid, oftast 25 grader eller mer, men det blir svalare på kvällarna och mörkret har lagt sig redan vid 18-tiden.

En annan form av avslut är butiker eller caféer som hastigt och (o)lustigt försvinner, bland annat den frisersalong Karin brukade gå till. Efter att hon var där för att fixa håret en fredag förra månaden, så skulle hon gå tillbaks dit på måndagen eftersom hon inte riktigt var nöjd med resultatet. Vad möter henne då om inte en helt utrymd lokal… personal, inventarier, allt är puts väck utan någon förvarning.

Café Royal finns inte mer
Café Royal finns inte mer

Samma sak med Café Royal, ett av våra favoritställen för en morgonkaffe med ”fikagruppen”. En måndag nyligen var den bara igenbommad utan något varsel, med tidningspapper i alla fönstren. Eftersom detta hände nästan samtidigt som frisersalongen försvann, och de ligger bara några hundra meter från varandra på samma gata, började det spekuleras i om det var pga någon slags maffia med indrivningsverksamhet, men det är förstås bara vilda teorier. Hur som helst synd på det goda kaffet, fast som tur var finns det många andra fik att välja på.

Sista månaden har jag fått hoppa in som musiklärare på skolan. Eftersom jag som yngre – och  förvisso även på äldre dagar – fuskat runt som hobbytrummis fick jag frågan av ordinarie musikpedagogen Per om jag inte kunde ta på mig att försöka lära högstadieeleverna lite grundläggande trumspel. Och visst, det gjorde jag gärna, så jag har kört en timme i veckan med dem, fast nu är mitt inhopp slut för den här gången. Men det var kul och verkade uppskattat, och de var förvånansvärt läraktiga. Så gott som hela gänget på ca 10 elever kunde rocka loss rejält på trummorna efter de här veckorna.

David sätter en synkop
David sätter en synkop
Stephanie öser på
Stephanie öser på

Sen är det ju så att jag redan har skrivit en del om de oegentligheter som förekom i valet i höstas. Detta lägger fortfarande som något av en våt filt över det politiska klimatet, och mer eller mindre paralyserar försöken till dialog mellan regeringspartiet FRELIMO och oppositionspartiet RENAMO. Men nu ska jag släppa valresultat, och efter det här inlägget lovar jag att inte skriva något mer om det. Dock blir min avslutningskläm att hänvisa till två olika rapporter som kommit på sistone som på olika sätt belyser valet.

EU hade en stor valövervakningsmission på plats, och bl.a. var ju många från svenska ambassaden ute i landet och observerade processen. Nu har EU’s slutrapport kommit, och även om den accepterar slutresultatet så är den kritisk på många punkter, som t.ex. statliga medias favorisering av FRELIMO inför valet och sammanräkningen av röstsedlarna på valdagen.

En annan intressant analys kommer från den internationella demokratiorganisationen IDEA. En grupp inom IDEA har analyserat alla de 127 parlaments- och presidentval som hållits i världen mellan 1/7 2012 och 31/12 2014 och därefter skapat ett ”integritetsindex”. Resultatet visar att av de val som hölls under 2014 placerade sig Moçambique bland de fem värsta, tillsammans med ”skurkstater” som Egypten, Syrien, Afghanistan och Bahrain. Inom parentes kan nämnas att enligt samma index hölls de fem bästa valen under 2014 i Litauen, Costa Rica, Uruguay, Slovenien och… Sverige.

Men som sagt, nu släpper vi valet och går vidare!

En reaktion på ”Avslut både här och där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s