FEIMA – en oas i Maputo

Ett ställe vi gärna går till, dels för att det ligger väldigt nära vår bostad och dels för att det helt enkelt är så trevligt, är FEIMA-parken, eller hantverksparken som vi brukar kalla den (eller konstnärsparken, kärt barn har många namn). Det officiella namnet är Feira de Artesanato, Flores e Gastronomia de Maputo, vilket brukar förkortas till FEIMA.

Ursprungligen, har vi fått berättat, var detta ett parkområde som Spaniens ambassad donerade till Maputo, mot löfte att staden skulle underhålla den. Detta fungerade det si och så med och parken förföll successivt, men inför ett toppmöte med Afrikanska Unionen för ett antal år sen gjordes ett ryck och parken fräschades upp. Dessutom flyttades i samma veva många av de försäljare som rörde sig ute på gatorna hit, där de istället fick permanenta stånd att sälja sitt hantverke vid. Ännu är allt inte i ursprungligt skick, dammen saknar t.ex. fortfarande vatten och guldfiskar, men den något bedagade känsla som fortfarande hänger över parken bidrar till charmen.

Entré till Feiman
Entré till Feiman

Nu kan man strosa omkring längs en slingrig stig kantad med stånd som säljer allt från billiga smycken och t-shirts till gediget hantverke, träsniderier, tavlor,  textilier med batiktryck, etc. Naturligtvis vill alla sälja sina saker, men det är ingen som rycker och sliter i en, utan alla väntar snällt på sin tur och lite prutmån finns alltid.

Stella köper en Mambas-tröja
Stella köper en Mambas-tröja
Väskträd
Väskträd
Batiktrycken fladdrar för vinden
Batiktrycken fladdrar för vinden

I en del av parken finns även en plantskola där man kan handla växter och lergods att plantera dem i. Det är inte utan att man saknar trädgården hemmavid när man går förbi där…

IMG_0295

Parken har några scener också, där det emellanåt är uppträdanden. Vissa dagar ställs det i ordning en lek/pyssel-hörna på en av scenerna, där barnen kan hålla till medan föräldrarna shoppar eller äter.

Leo hittar kompis i parken för ett parti schack
Leo utmanas i schack av okänd amerikansk tjej

Maten ja, det blir liksom grädden på moset. I parken finns två restauranger som ligger jämte varandra; den ena har en mer lokal traditionell meny, medan den andra mest har tonvikt på västerländsk mat: pasta, pizzor, hamburgare och liknande. (Gissa vilken som oftast är fullsatt?) Många luncher har det hunnit bli där, liksom en och annan helgöl och drink. Även om det inte finns några lekredskap i parken, är det inga problem för barnen att springa runt och sysselsätta sig, kanske bara genom att kolla in alla märkvärdiga ting som säljs där, medan de vuxna äter klart, vilket är fantastiskt skönt.

Lunch i parken en av våra första helger i Maputo
Lunch i parken en av våra första helger i Maputo
wpid-dsc_0387.jpg
Andra advents-caipirinhas med Sofia och Malena + familjer

Och till slut, våra senaste familjemedlemmar, inköpta på Feiman:

Herr och fru Betousch, inköpta på Feiman
Herr och fru Betousch

4 reaktioner på ”FEIMA – en oas i Maputo

  1. Vad mysigt det ser ut!!!! Det har varit en tufft sedan i december så jag ligger efter med läsandet men tänkte försöka läsa ikapp! Hoppas allt är bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s