En regnig söndag i Matola

Det var ett gråtrist, kyligt veckoslut som just passerade. Om vi är kvar i Maputo under helgen, går eller cyklar vi (eller tar bilen, för all del) gärna till någon av stadens parker för att äta lunch och för att barnen ska kunna rasa av sig lite. Men när vädret visar sig från den sämre sidan finns det egentligen inte alltför många saker att hitta på för att undvika tärande hemmatristess. Visst, det finns några museer, man kan bowla eller besöka en spelarkad i stadens största köpcenter, men det känns som att vi har betat av dessa aktiviteter. Idag påminde vi oss dock om att vi hört talas om ett nyligen invigt minnesmonument i förstaden Matola, så vi beslöt oss på kort varsel för att åka dit.

matolamapMatola är en egen stad som i princip har vuxit ihop med Maputo. Det är lite som att åka mellan Stockholm och Huddinge, man vet inte riktigt när det ena slutar och det andra börjar. Väldigt många som arbetar inne i Maputo bor i Matola eftersom det är billigare att bo där. På svenska ambassaden, exempelvis, bor nästan alla lokalanställda i Matola, och så även vår hemhjälp Salomé. Priset att betala för de lägre boendekostnaderna är istället att få sitta i ruskiga köer, då trafiken på huvudvägen EN2 från Matola in till Maputo flyter extremt trögt under rusningstid.

Vi har passerat Matola många gånger då det ligger på vägen mot gränserna till både Sydafrika och Swaziland, men aldrig egentligen stannat där förutom den gången när vi besökte Salomés kyrka, så det var verkligen på tiden nu. Största delen av Matola är ”bairros” där folk lever under väldigt enkla förhållanden i skjulliknande hus, men den del av staden vi kom till idag var mer som Matolas ”solsida”, med shoppingcenter, en modern biograf och en fin stadspark kantad av trevliga kaféer. Där började vi med att äta lunch på Mimmos, en kedja av restauranger med rätter mestadels från det italienska köket. Sen var det dags att köra vidare till monumentet som var målet för utflykten. På vägen dit passerade vi områden med gamla fina kolonialhus från den portugisiska tiden, många dock i varierande grad av förfall.

wpid-20150920_145215.jpgVad var det då för plats vi skulle till? Jo, det här monumentet har rests till minne av 13 sydafrikanska befrielsekämpar som dödades här i januari 1981. De var medlemmar av ANC’s väpnade gren Umkhonto We Sizwe (förkortat ”MK”), och mördades av utsända från apartheidregimens armé som opererade illegalt inne i Moçambique. Den här attacken var i sig inget unikt, utan sydafrikanska kommandon gjorde liknande hemliga räder in i andra länder i regionen där ANC/MK-aktivister hade en fristad, för det allt överskuggande målet att destabilisera ANC.

wpid-20150920_145411.jpgInte heller Europa var förskonat. ANC-högkvarter var måltavlor för bomber både i Paris och London, och som några kanske minns sprängdes även ANC’s kontor i Stockholm i september 1986. Dock utan personskador den gången. Misstänkt för det dådet, fast aldrig fälld, var en viss sydafrikansk agent, Craig Williamson, som även figurerat som inblandad i Palme-mordet tidigare det året (det s.k. ”Sydafrika-spåret”) .

wpid-20150920_150157.jpgDet här monumentet invigdes för bara ett par veckor sedan (mer exakt på 9/11) av Sydafrikas president Jacob Zuma tillsammans med Moçambiques relativt nytillträdde president Felipe Nyusi. I anslutning till monumentet ligger även en helt ny och modern museibyggnad som innehåller ett ”interpretativt center” som dokumenterar de insatser som moçambikier gjort i kampen för ett demokratiskt och icke-rasistiskt Sydafrika. Men eftersom det var söndag var dock museet stängt, vilket ger oss en anledning att återvända.

wpid-20150920_145921.jpgSå av en slump har vi nu under en tidsrymd av två veckor besökt först ett monument+museum i Sydafrika som hedrar moçambikiska medborgare, och nu ett monument+museum i Moçambique som hedrar sydafrikanska medborgare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s